26 Haziran 2018 Salı

DEREOTLU PEYNİRLİ KEK

Kitcheninred 'in tarifi ile yaptım bu keki,
Dereotlu Peynirli Kek,
Yıllar önce TV'de bir Türk Filmi izliyorduk kardeşimle
Annem de bize peynirli bir kek yapmıştı ve çay ile TV karşısında yemiştik,
Kardeş Hüso o kekin adını izlediğimiz filmin adı olan "Senede Bir Gün "koymuştu,
Tam da bu kek o kekti,
Her yediğimde ve yaptığımda bu isimle ikram etmiştim,
Şimdi bu tarifle yapınca aşağıda gördüğünüz kalıba döktüm daha bir sıkışık oldu,
Aynen bir ekmek kıvamında,
Bir sonraki yapışıma Senede Bir Gün gibi büyük kare borcama dökeceğim,
Böylelikle daha kek kıvamında ve daha gözenekli olur,
Çocukken yaşadıklarımız hafızamızda nasıl da iz bırakıyor,
Anne olduğumda durup düşünmüştüm;
Çocuklarımın hafızasında nasıl bir anne olarak kalmak istiyorum diye,
O şekilde büyütmeye çalıştım çocukları,
Büyüdüklerinde beni nasıl anlatmalarını istiyorum, hangi güzel hatıralar bırakabilirim?
Ana baba olarak bunlara akıl yorarak büyütmeliyiz çocuklarımızı,
Gelelim kek tarifimize;
Kitcheninred  tarifi

Malzemeler
100 gr erimiş tereyağı
300 gr ılık süt
3 yumurta
200 gr rendelenmiş beyaz peynir
450 gr un
1.5 paket kabartma tozu
1 küçük demet ince kıyılmış dereotu
Peynirin tuzluluk oranına göre 1-2 tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
Bir büyük parça yağlı kâğıt üzerine beyaz peynir, un, kabartma tozu, dereotu, tuz, karabiberi koyup, elinizle karıştırın (eldivenle ve parmak uçlarıyla daha pratik oluyor)
(Kasede karıştırdım yağlı kağıtta değil)


Erimiş tereyağı, süt ve yumurtayı da bir karıştırma kabına alıp çırpma teli ile karıştırın Unlu karışımı, sütlü karışıma ilave edip, “tahta kaşıkla” veya “spatula” yardımıyla birbirine yedirin
Kullanacağınız kek kalıbının her yerini tereyağı ile yağlayıp, unlayın Fırını 175 dereceye önden ısıtın, Hazırladığınız hamuru kalıba döküp, 10 dakika dışarıda bekletin


Fırına vermeden önce, spatulanın ucunu biraz sıvı yağ ile yağlayıp hamurun üzerinden ve tam ortasından olacak şekilde, düz bir çizgi şeklinde kesin (yarık açıyormuş gibi)Yaklaşık 35-40 dakika pişirin (benimkinin pişmesi 50 dakikayı buldu, bu sebeple kürdan testi yapmanızı tavsiye ederim; Ancak hamurun, tezgâha aldığınız sıcak kalıbın içinde de pişmeye devam edeceğini düşünerek, pişirme süresini çok abartmayın)

Kahvaltıda veya 5 çayında güzel bir ikram olur,
Denemenize değer,
Şimdiden afiyet şeker olsun

8 yorum:

  1. Şahane görünüyor hamarat arkadaşım, ellerine sağlık... Kokusu geldi desem? ;)

    YanıtlaSil
  2. Dere otuna bayılırım. Size eşlik etmek isterdim masada.
    Afiyetle :)

    YanıtlaSil
  3. ben çok severim, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Nefis gözüküyor, ellerinize sağlık. Sanırım denemeliyim, piknik için harika bir fikir...
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Sizlerin düşüncelerini öğrenmek harika,
Yorumlarınız benim için çok değerli
Teşekkür ediyorum yazdığınız için :)