Seda’yı "Uzaylılarla Konuşan Kız" Podcast’i ile tanıdım. Aylin öyle güzel sohbet etmiş ki Seda ile, aklımda deli sorular oluştu “bu Kombucha ne ola ki?” diye başlayıp, Sedayla DM’den yazışma ile başladı macera. Denemem için hemen bir kutu sipariş verdim ve dün geldi özenli yapılmış bir paket Vitruvius markalı Kombucha’larım.

İlk kez fermente bir içecek içiyordum o nedenle tadı biraz farklı geldi, sirke gibi mi desem, turşu suyu  gibi mi tarif etmesi biraz zor. Ama Kompucha'nın faydalarını okuyunca denemekten bir zarar gelmez diye düşündüm. Açıkçası herkesin kendi seçimi, ancak ben onlara güvendim doğal, sağlığa faydalı bir ürün ortaya çıkardıklarını düşünüyorum. Ben öyle beslenme takviyesi veya vitaminler alan biri hiç olmadım. Sadece yıllardır kendi üretimim olan Kefir'i içerim.

Marka tasarımını Aylin Çifci yapmış bu arada, tam da istedikleri gibi olması için çok uğraşmışlar birlikte bu süreci dinlemek isterseniz Aylin’in PODCAST’İNİ dinlemenizi tavsiye ederim.

İçimden geldi onların bu cesur girişimini desteklemek ve kendilerini anlatmalarını istedim Seda'dan.

Seda’ya kulak verelim;

Eşim Rıdvan ve ben bir  yandan mesleklerimizi yaparken bir yandan da severek tükettiğimiz bu sağlıklı içeceği önce çevremizle sonra ulaşabildiğimiz herkesle paylaşmak istedik! Keyifle ve heyecanla yaptığımız bu hobiyi bir işe çevirdik ve şuanda çok kendi halinde, ticari kaygılardan mümkün olduğunca uzak hep kişiye ve kalplere odaklanarak ilerleme gayretindeyiz.

İNSANLARA BU İÇECEĞİ İLAÇ, SAĞLIK İKSİRİ DİYE POMPALAYANLARA İNAT BİZ KEYİF İÇECEĞİ DİYORUZ!

Kombucha, fermente edilerek hazırlanan, hayatımıza mucizevi sağlık getiren probiyotik, vegan, glutensiz ve raw bir içecektir. Son zamanlarda sağlıklı yaşam söyleşilerinde ülkemizde de adı sıkça duyulmakta olup doğal olmayan maddeler içeren gazlı ya da şekerli içeceklere iyi bir alternatiftir.

Vitruvius Kombucha nedir?

Vitruvius, yepyeni bir Kombucha markası.

Roma'lı bir mimar ve düşünür olan Vitruvius, yazılı tarihte ilk mimari kodları belirlemiş ve üç temel kurala odaklanmıştır: kullanışlılık – sağlamlık – estetik.

Biz de yaşamını mimarlık üzerinden kazanan ve gastronomi ile yakından ilgilenen bireyler olarak bu iki interdisipliner kavram ile Vitruvius Kombucha markasını ortaya çıkarmaya karar verdik. 


KOMBUCHANIN FAYDALARI NELERDİR?

2000 seneyi aşkın süredir kombucha tüketen insanlar, bu içeceğin faydalarını kendilerinden sonraki nesillere çeşitli anekdotlarla aktarmış ve 20. yyda modern bilimin gelişimiyle bu anekdotların birçoğu ispatlanmıştır.

•Kombucha probiyotik açısından zengin bir içecektir. Probiyotik içecekler bağırsaktaki yararlı bakteri miktarını arttırarak bağırsak sisteminin doğal dengesini korumasına ve yenilemesine yardımcı olurlar.

•Kombucha içeriğindeki antioksidanlar, vücuda faydalı asitler, enzimler, iyi bakteriler ve mayalar sindirim hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır, sindirim sistemini hissedilir şekilde hızlandırır.

•Kombucha, içeriğindeki yeşil çayın da birçok faydasını içermektedir. Düzenli tüketiminde; yaktığınız kalori miktarını arttırabileceği ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olabileceği bilinmektedir.

•Kombucha ciddi miktarda antioksidan deposudur.Antioksidanlar, karaciğerdeki toksik maddelerin temizlenmesinde ve ödem atılmasında önemli rol almaktadır. Antioksidanların varlığı ile mutlu bir karaciğeriniz olur.

•Kombucha içindeki aktif enzimler ile kan şekerini düzenler. Böbrek fonksiyonlarını da iyileştirdiği izlenmiştir.

•Kanser, insan yaşamının önde gelen ölüm nedenlerindendir. Kombucha yüksek konsantrasyonlu çay polifenolleri ve antioksidanları içermesi nedeniyle kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olmaktadır.

•İçeriğindeki düşük kafein miktarı sayesinde vücuda enerji verir.

•Kombucha eklem hasarlarını çeşitli şekillerde onarmaya ve önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca romatizmal ağrıları azaltır. Vücutta kolajeni destekler ve ciltteki kırışıklıkların görünümünü azaltır. Saç, cilt ve tırnakları parlaklaştırır.

•İçeriğinde bulunan B grubu vitaminleri ile zihinsel ve fiziksel sağlığı güçlendirir. Beyni strese karşı korur, vücudu mutlu hissettirir.

•Doğal olmayan maddeler içeren gazlı ya da şekerli içeceklere iyi bir alternatiftir. Günün her saati 600ml’ye kadar tüketilmesinde sakınca yoktur. İyi bir öğün arası besinidir, açlığı geçiştirir. Bu sayede kilo kontrolünde de etkilidir.

BİZ NELER YAPIYORUZ?

En ince detayına kadar düşünüp, heyecan ve emekle Erenköy’de bir kombucha üretim atölyesi dizayn ettik. Fermente gıda üretimine uygun şartlarda hazırladığımız bu atölyede, bilimsel gerçekler ve geleneksel yöntemleri harmanlayarak birçok deneysel çalışmalar yaptık. Yaklasık 2 yıl süren bu lezzet çalışmalarımızın tamamı laboratuvar testlerinde son derece başarılı, aslına uygun olan şifayı getirir sonuçlar ile neticelendi. Sağlık veren lezzetlerimizi, zamanında meyve ve sebze tüketimine verdiğimiz önemden kaynaklı olarak mevsimlerine göre şekillendiriyoruz. Bugün itibariyle, Klasik, Chili, Hibiskus, Zencefil, Şerbetçi Otu olmak üzere 5 farklı Vitruvius lezzetini üretiyoruz. 

Klasik kombuchanın 1. Fermentasyon sonucu oluşan sade halidir. Tüm çeşitlerimiz klasik kombucha baz alınarak hazırlanıyor.

İkinci fermentasyonla hazırladığımız çeşitlerimiz;

Chili Kombucha; chili biberi, ardıç tohumu, biberiye ve tane karabiber ile hazırlanmıştır.

Hibiskus Kombucha; hibiskus çiçeği ile hazırlanmıştır

Zencefil Kombucha; taze zencefil, taze nane ve yeşil elma ile hazırlanmıştır.

Şerbetçi Otu Kombucha; şerbetçi otu ile hazırlanmıştır.


 Ayrıca bu standart aromalı kombuchalarımıza ek olarak yine mevsimine uygun, deneysel sayılabilecek farklı tatları bir araya getirerek mevsimlik kombucha üretiyoruz. Yaz mevsiminde çilek&misket limonu ve şeftali&fesleğen çıkarmıştık. Şimdi Sonbaharda ise pancar&misket limonu ve sap kereviz&ananas çıkardık. Hem detoks hem fermente içecek bir arada!

 Kombuchalarımızı aromalandırdığımız tüm meyveleri soğuk sıkım yöntemiyle, bıçak değdirmeden 2. Fermentasyon aşamasında ilave edip içerisindeki vitaminlerin tahribatını önlüyor, besin değerlerini saklıyoruz. Bu konu sağlıklı olmak için Kombucha tüketen her birey için olduğu kadar bizim için de çok önemli. Bunun yanı sıra tüm üretim sürecimiz Kombucha içeceği doğallığını korumak için butik şartlarda, endüstriyel sistemden uzak, yapılmaktadır. Bugün Türkiye’de bir çok firma yapay gazlandırma ile bugün şişeleyip yarın satışa hazır ürünler ortaya çıkarıyor.

 Fermentasyon sırasında Kombucha içeceğini oluşturan kültürün (scoby) fermente olabilmesi için gerekli olan şeker miktarını minimumda tutarak mümkün olan en düşük şekerli Kombucha’yı ürettik. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de en düşük şeker miktarına sahibiz. Bir şişemiz 250ml yani bir porsiyondur. 



NEDEN BAL RENGİ CAM ŞİŞE?

 Gelelim şişelerimize..

 ·  Kombuchanın doğrudan gün ışığına maruz kalmaması gerekiyor. Şeffaf şişelerde fermente içecekleri pazarlayan firmalar var fakat uv ışınları şişeye geldiği anda içerisinde bir tek canlı kalamıyor yani içecek probiyotik bir içecek olmaktan çıkıyor. Maalesef milletçe önce dış güzelliği önde tutuyoruz, bu ayrı bir konu.

 Neden ilaç şişesi?

·  Bal rengi şişe seçmek durumunda kalınca 2 alternatifimiz vardı, biri bira şişesi diğeri ise ilaç şişesiydi. Taç kapak tek açılıma izin veren bir kapak olduğundan ve bir porsiyona en uygun miktar 250ml olduğundan bu şişeyi seçmek durumunda kaldık. İlerleyen zamanda 330ml lik bal rengi şişelere geçebiliriz.

Neden beyaz renkte PE kapak?

·  Bu kapağı estetik olarak ben de sevmiyorum fakat Türkiye’de bu kapağa alternatif olarak sunulan diğer kapakları maalesef tercih edemedik. Tüketici olarak almayı tercih etmediğim malzemeleri kendi ürünümüzde kullanmayı istemedik. Contasız Alüminyum kapak ve diğer PE emniyet kilitsiz kapaklar bu sebeple dikkatimizi çekmedi.  

Kombucha yaparken nasıl bir su kullanıyoruz?

·  Hazır satılan suların aylık yayımlanan analiz değerlerine güvenemediğimiz için kullanmak istemedik. Bu nedenle 5 filtreli ters ozmos arıtma sistemi kullanmaktayız. Kullandığımız sistem, standart ters ozmos arıtıcıların yapamadığı filtrasyon sırasında kaybedilen minerallerin geri kazanımı son filtrede sağlamaktadır. 



Sonuç olarak Fatma Hanım biz kombucha işine çok ciddi yaklaşarak ve değer vererek yapıyoruz. İnsanlara bu içeceği ilaç diye – sağlık iksiri diye pompalayanlara inat biz keyif içeceği diyoruz! Gecemiz gündüzümüze karışmasına rağmen karı koca el birliğiyle hobimize sahip çıkıp bunu doğru bir şekilde; layığıyla büyütmeye çalışıyoruz. 

Vitruvius tamamen bir ilham ürünü. Mucizevi şifalarından seçtiğimiz şişelere, yaptığımız lezzet deneylerinden tasarladığımız mimari dizaynlara, Vitruvius sahip olduğumuz ve gurur duyduğumuz yetenekler, hayaller ve amaçlar ile, kısacası hayatımızın tüm zevki ile keyifli bir yaşam için gerçekleştirildi. Ben bu keyifli yaşam enerjimi olabildiğince yaymak, herkese ulaştırmak istiyoruz.

Vitruvius Kombucha İNSTAGRAM ADRESİ

0 Yorumlar