2005 yılından bu yana Evrengunlugu.net'de blog yazıyor Evren Soyuçok. İlk Türkçe Bloglar Listesini oluşturduğu 2016 yılında tanıdım ben kendisini. Evet geç keşfettim sayfasını, yılların birikimi var bloğunda mutlaka uğramalı ve ufuk açıcı yazılarını okumalısınız. 

Daha iyi blog yazısı nasıl yazabilirim? diye kafa yoran bir blog yazarıysanız ve "iyi yazmak için önce iyi bir okur olmalı" fikrine katılıyorsanız eğer aşağıda linkini verdiğim blog yazısını okumalısınız. 
"İyi yazmak için besleneceğimiz okuma kaynakları. O yazıdan sonra, iyi yazabilmeye yardımcı olacak kitaplarla ilgili bu yazıyı yazmaya karar verdim. Sadece kendi okuduğum değil, iyi yazdıklarını düşündüğüm birkaç blog yazarı arkadaşımın okudukları kitaplara da burada yer verdim." Bu sözler Evren'e ait.

Naçizane benim de önerdiğim kitaplarla blog yazısına bir katkım olabildiyse ne mutlu bana. Önerilen ve okumadığım kitapları listeledim, notlar aldım kendime, Celil Oker'in "Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu" kitabından yaptığı alıntıyı ise çok sevdim.

“Çözüm önerim basit: Attilâ İlhan’ın yaptığını yap. Günde bir sayfa yaz. Basit matematik: Ayda 30, yılda 365 sayfa eder. Şimdi en yakınındaki romanı al ve sayfa sayısına bak. Ne demek istediğimi anlayacaksın. (…) Her gün bu kadar yazabilir misin? Bence yazarsın.” (Sayfa 14)

Okunur ve kaliteli yazılar yazmanın yolunun Türkçeyi doğru kullanmaktan geçtiği fikrine ben de katılıyorum. Ekleyeceğim bir husus var bu noktada; yazılanların sahiciliği, blog yazarının kendi fikirlerini ve görüş açısını ortaya koyması okur olarak benim önemsediğim hususlar.

Anlatım bozukluğu yapılmaması,  gereksiz sözcük kullanımından kaçınılması, anlatılacak konunun az ve öz bir yazıyla anlatabilmenin çok önemli olduğu da vurgulanmış. 

Atıf Ünaldı‘nın, kitap önerileri listesinde “Yazılmış en iyi kitabı okumak, iyidir.” diyerek Kur’an-ı Kerim'i ilk sıraya yazmasını ise etkileyici buldum. Şu sıralar Deniz Erten'in İşaret Serisinde 3. kitabı okumakta olduğumdan Kuran-ı Kerim'e, Yaradılışa, Dine, İnsana bakışımda değişik açılımlar yapmakta olduğumdan hoşuma gitti. 

Burak Göç‘ün kitap önerisi olan; İyi Yazmak Üzerine–William Zinsser, Haydar Özkömürcü‘nün Hikaye Tasarımı – Gaston Legorburu, Darren McColl ilgimi çeken kitaplardan oldu.  

9 Yorumlar

  1. Nazik sözlerin için çok teşekkür ederim Fatma. Birbirimizden çok şey öğreniyor, bloglarımız sayesinde bir anlamda besliyoruz birbirimizi. “Yazılanların sahiciliği” konusunda kesinlikle haklısın. Bunu insan önce kendine sonra okura inandırabilmeli. Bu cümlenden ısmarlama veya yazmış olmak için yazılmış yazıları kastettiğini sanıyorum. Kendi görüşünü ve gerçekliğini yazılarına yansıtmayanlar zaten bugün blog dünyasında da var olamadılar. Okuma konusunu önemseyip sen de bloğunda buna dikkat çektiğin için teşekkür ederim. Kıymetli paylaşımlarımızın devam etmesi dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de söylediğin gibi bloglarımız bizim kişisel arşivimiz. Çok kıymetliler gerçekten de. Okumanın ve yazmanın keyfini paylaşmak ise en güzeli. Yorumlarla da beslenmezse yazı eksik kalıyor. Yorum bırakan tüm okurlara ve sana çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Kesinlikle başlığa da yazıya da katılıyorum. Alıntılar da çok iyi.

    YanıtlaSil
  3. Ne doğru.
    Kalem dolu ise yazar değil mi..

    YanıtlaSil
  4. Tavsiyeler aklımda olacak :)

    YanıtlaSil
  5. çok doğru noktalara değinilmiş, sonuna kadar katılıyorum "Deniz Erten"i bende okumak istiyorum....

    YanıtlaSil