Anne olunca anlarsın!
Ne çok duymuşuzdur değil mi bu cümleyi ergenlikte. 
"Amannn anne abartıyorsun" 
Evet evet! anneler abartmayı sever. O yollardan daha önce geçtiği için çocuğunu uyarmak, doğruyu göstermek sorumluluğundadır. Fazla korumacı olan anneler farkında bile olmadan o çocuğun tüm hayatını etkiler.  Hiçbir şeyi abartmamak gerek, özellikle de anneliği. Tamam, onu ben doğurdum, büyüttüm ancak o benden bağımsız bir birey. Destek ol, yanında olduğunu hissettir ama tüm hayatına da burnunu sokma. Çok mu zor bunu yapmak? Fazla ilgili anne olmanın övüldüğü bir toplumda yaşıyoruz. Çocuklarını kendi uzantısı gibi gören, her zaman kendi himayesinde olmasını isteyen anneleri gördükçe endişeleniyorum. 

Size bir arkadaşımdan bahsetmek istiyorum. Bir evin bir oğlu olduğu için, gözünün içine bakılarak, el bebek gül bebek büyütülüyor.  Anne, baba çok düşkün çocuklarına. Dile getirmeseler de iç sesleri ve çocuğa verdikleri mesajlar şu yönde; "her zaman bizimle ol, sakın uzaklara gitmeyi düşünme, biz sensiz yapamayız" Sizce bu genç, anne babaya rağmen kendi kanatları ile uçabilir mi? Kızların bu konuda daha cesaretli olduğunu düşünüyorum. Ama delikanlı, anne babayla yaşama  dışında  bir  seçeneği düşünemiyor. Başka bir yönde düşünme lüksü yok maalesef. Zamanla bir çok kısa süreli kız arkadaşları oluyor ancak, anne hiç bir şekilde tasvip etmediği için ciddi bir ilişki yaşayamıyor. Şimdi kırklı yaşlarında olmasına rağmen, ana babasıyla oturan orta yaşlı bir erkek O. Kendine ait bir aile kuramamasının nedeni tabi ki ana babanın yanlış tutumu. "Egoist ana baba davranışı" adını taktım ben buna. Günün birinde ölüp gitseler, hayatta bir başına kalacak oğulları, yazık değil mi? Bunu görememeleri ne acı.
Oğluma anne olarak söyleyebileceğim en içten cümlelerim şunlar;

- Sana sevgim sonsuz
- Benim için çok değerlisin
- Her ne olursa olsun ben buradayım
- Kararlarına saygı duyuyorum
- İhtiyacın olduğunda yardıma hazırım
- Bu hayat senin
- Mutlu ve huzurlu ol yeter
- Yalnız değilsin
- Seninle gurur duyuyorum
- Sana saygı duyuyorum

Belki de ben "anne olunca anlarsın" cümlesini yanlış anlamışım:)) Ne dersiniz?

14 Yorumlar

  1. Oğlunuza söyleyebileceğiniz içten cümlelerden özellikle ikisi benim için de çok cazip ve kullanılabilir;
    "İhtiyacın olduğunda yardıma hazırım."
    " Benim için çok değerlisin."

    Anne, baba olduklarında çocuklar hayatı daha iyi anlayıp değerlendirebiliyorlar gerçekten.

    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Kalemine yüreğine sağlık.
    Anneler gününüz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  3. Annelik kavramını yanlış anlamamışsınız aksine çok güzel bir şekilde tanımlamışsınız. Ben de çok koruyucu olmamak gerektiğini düşünüyorum. Anneler gününüz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  4. Tüm annelerin günü kutlu olsun. Rabb'im kimseye evlat acısı vermesin.

    YanıtlaSil
  5. Olması gereken tabi ki senin düşündüğün gibi. Senin çocuk çok şanslı böyle bir annesi olduğu için.

    YanıtlaSil
  6. Anlattığın aile hiç barışık olmadığım aile tipi. Çocuk merkezde büyütmek ve sürekli endişe etmek, hayatını ona bağlamak, ondan da aynı şeyi beklemek. Anne olmadan önce de etrafımda gördüğüm örnekler saçma gelirdi. (Kafamın bir tarafında da "acaba ben de mi böyle olurum" sorusu vardı) Anne olunca da bir şey değişmedi, bana ters gelen hiçbir şeyi yapmadım, yapmıyorum da. Çocuklar daha küçükken herkes bana "sen ne rahatsın" diyordu. Çünkü onlar düştüğünde panik olmadım, hasta olduklarında doktor doktor gezmedim, biraz daha büyüdüklerinde onları her yere gönderdim. Yurt içi, yurt dışı çok sayıda kampa katıldılar, hala da devam ediyorlar.
    Bizim toplumumuzda asıl sorun sahiplenmeyle birlikte, sevgi, saygı kavramlarının karışmış olması. Bu sadece aile-çocuk değil, eşler arası da ilişkiler yanlış şekilleniyor.
    Senin oğlun şanslı çocuklardan. Anneler günün kutlu olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin yöntemin en güzeli bence de
      harika çocuklar olduklarını düşünüyorum onların
      ben de benzer şekilde yetiştirmeye çalıştım
      bolca sevgi vererek
      aslında işin en önemli noktası burası gibime geliyor
      sev ama özgür bırak
      çok sahiplenmek yanlış
      senin de kutlu olsun canım

      Sil
  7. Çok doğru anlamışsın bence. Her zaman söylerim, anne baba olarak görevimiz çocuklarımıza koşulsuz sevgi vermek ve rehberlik etmek.

    YanıtlaSil