Şubat Şubat ayı boyunca her gün yazı yazacağımız bir Meydan Okuma Başlattı Ezgi 
Onbeşindi Gün

En çok merak ettiğin bir şeyi araştır, iyice öğren bize de anlat. Bilgileri paylaşalım belki başkasına farklı bir şekilde temas eder ne dersin ?


Bloğuma yeni çehresini kazandıran Blog Yazarı Gökhan Tekin 'in yazısını paylaşmak istiyorum bugün sizinle. Çok faydalı bilgiler içeriyor.  



Blog Yazısı Nasıl Yazılır


  1. Bilginiz Olmadan Fikriniz Olmasın
  2. Yazıya Uygun Başlık Bulmak
  3. Yazıya Uygun Görsel Bulmak
  4. Dil Bilgisi Kurallarına Uymak
  5. Doğru Şekilde Etiket Kullanmak
  6. Alt Başlık Kullanın ve Yazı Bütünlüğünü Bozmayın
  7. SEO Öğrenin ve SEO uyumlu İçerikler Üretin
  8. Yazınızın Sosyal Medya Sitelerinde Paylaşılmasını Sağlayın 

1. Bilginiz Olmadan Fikriniz Olmasın


Eğer ilgi çekmek adına bilmediğiniz bir konu hakkında blog yazısı yazarsanız hem okuyucularınıza yanlış bilgi vermiş olursunuz hem de var olan okuyucuları kaybedebilirsiniz. Bilginizin olduğu konularda içerikler üretmek her zaman daha iyi olacaktır. Diyelimki blog ipuçları konusunda bir içerik hazırlamak istiyorsunuz fakat hazırlamak istediğiniz konuda yeterince bilginiz yoksa, yazmak istediğiniz içerik türü ile ilgili başka blogları okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz. Böylece hem ürettiğiniz içerik daha kaliteli ve zengin olacaktır. Hemde siz o konuda daha çok bilgilenmiş olacaksınız.

Ziyaretçilerinizin hangi kategorideki yazılarınızı okuduğunu merak ediyorsanız en popüler yazılarınıza, en çok yorum almış olan yazılarınıza bakabilirsiniz veya Google Analytics’inize bakabilirsiniz. Ziyaretçilerinizin sitenizde neler aradığını, hangi yazılarınızı daha çok okuduğunu veya sitenize gelen bir ziyaretçinin sitenizde ne kadar kaldığını detaylı olarak gösteren çeşitli yazılımlarda mevcuttur. Fakat bunların bir çoğu ücretli yazılımdır. Bence Google Analytics ihtiyacınız olanı karşılayacaktır.

2. Yazıya Uygun Başlık Bulmak


İçeriğe uygun başlık bulmak blog yazarlarının bazen zorlandığı bir durum olabiliyor. Güzel bir içerik oluşturuyorsunuz fakat düşündüğünüz başlık ile daha önce yazılmış bir çok yazı olabilir yani düşündüğünüz başlığı Google’a yazdığınızda bir çok sitedeki yazılar çıkabilir. Yazdığım yazının başlığı içerikten farklı olsun daha çok ziyaretçi çekerim diye düşünürseniz kesinlikle yanlış düşünmüş olursunuz. Evet belki yazınızı yayınladığınızda insanlar yazınızın başlığını görüp sitenize gelir ama gelmeleri ile çıkmaları bir olur tabi bu durumda sitenizin arama sonuçlarında gerilemesine neden olur. Çünkü sitenize gelen bir ziyaretçi sitenizde ne kadar çok kalırsa siteniz için o kadar çok iyi olacaktır. Yazıya uygun bir başlık seçildiğinde, yazınız özgün olduğunda ve seo uyumlu bir yazı olduğunda o yazınız zamanla ilk sıraya dahi çıkabilir. Aşağıdaki örnekte gördüğünüz gibi daha önce önce yazdığım bir yazı fatura kesmek kelimesinde ilk sırada.

Kısacası yazınıza uygun başlık oluşturmak her zaman daha mantıklı olacaktır. Örnek veriyorum siz blog ipuçları ile ilgili oluşturduğunuz yazıya blog ipuçları ile alakası olmayan bir başlık atarsanız insanları kandırmış olursunuz. Ben genelde şöyle yapıyorum; önce yazacağım bir konu buluyorum. Bu konuda bilgim varsa dahi farklı sitelerden farklı bilgiler öğreniyorum. Sonra oluşturacağım içeriği düşünüyorum ve yazı başlığını yazıp içeriği oluşturmaya başlıyorum. Bazen de yazacağım konu hakkında bir başlık bulamıyorum. Önce yazıyı hazırlıyorum daha sonra ise yazıya uygun bir başlık düşünüyorum.
Foto:Google Görseller

3. Yazıya Uygun Görsel Bulmak


Bazen yazıya uygun görsel bulmak inanın bana bir kaç saatinizi alabilir. Çünkü Google görsellerindeki bir çok görsel telif hakkına sahip olabiliyor. Yani o görseli, görsel sahibinden habersiz kullandığınızda kullandığınız görselin sahibi sizi telif hakkından dolayı mahkemeye verebilir. O yüzden içeriğe uygun görsel bulmak çok zor olabilir. Benim size tavsiyem eğer mümkünse yazılarınızda kullanacağınız görselleri ücretsiz görsel sağlayan sitelerden alın.

Eğer nasıl yapılır konusunda bir içerik oluşturuyorsanız zaten görsele pek ihtiyacınız kalmayacaktır. Çünkü içeriğinizde kendinize ait görselleri kullanacaksınız. Kullandığınız görsel içeriğiniz ile ne kadar uyumlu olursa o kadar iyi olacaktır. Bu konuda size, ücretsiz telif hakkında sahip olmayan görseller bulacağınız benimde kullandığım bir siteyi tavsiye etmek istiyorum pixabay görsel sitesi işinizi görecektir diye düşünüyorum.

Önemli Bilgi : İçerik oluştururken kullandığınız görsel size ait olursa ve yazınız seo uyumlu olursa, resminizi doğru bir şekilde eklerseniz yazınızda kullandığınız görsel zamanla arama motorlarının görsel arama bölümlerinde de çıkacaktır. Böylece yazılarınızda kullandığınız görsellerden’de ziyaretçi çekebilirsiniz.

Telefonunuz veya fotoğraf makineniz içe çektiğiniz resmi yazınıza eklemek isterseniz resmi bilgisayarınıza yükledikten sonra mouse ile sağ tık yaparak resmin adını değiştirin. Örnek veriyorum ben bu yazımın başlığında blog yazısı nasıl yazılır şeklinde bir başlık kullanacağım yazımda kullanacağım resmin adını da blog-yazisi-nasil-yazilir şeklinde yaparım. Yazılarınızda kullandığınız resimlerin adını değiştirirken Türkçe karakterler kullanmayın ve kelimelerin arasına – işareti kullanın.

4. Dil Bilgisi Kurallarına Uymak


Kaliteli bir içerik oluşturmanın püf noktalarından bir tanesi de içeriğinizi oluştururken Dil bilgisi kurallarına uymaktır. Oluşturduğunuz içerik dil bilgisi kurallarına ne kadar çok uyumlu olursa gerek arama motorları gerekse okuyucularınız yazılarınızı o kadar çok sevecektir. İçeriğinizi oluşturduktan sonra yazıyı yayınlamadan önce kontrol ederseniz nerelerde yanlış yaptığınızı görmeniz daha kolay olacaktır.görsel

Eğer çok uzun bir yazı hazırlıyorsanız okuyucuların nefes almalarını sağlayın. Yazınızı paragraflar halinde yazın böylece yazınız hem daha güzel görünecek hemde okuyucular yazınızı okurken sıkılmayacaktır.

5. Doğru Şekilde Etiket Kullanmak


Yazınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken diğer bir konuda yazıya uygun etiket kullanımı olmalıdır. Yazılarınızda kullandığınız etiketler arama motorlarında sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca ziyaretçi site içi arama yaptığında aradığı konuyu daha kolay bulacaktır. Yazdığınız yazı içinde geçmeyen etiketleri kullanmayın. Örnek veriyorum siz blog ipuçları ile ilgisi olmayan bir içerik hazırladığınızda etiketler bölümüne blog ipuçları etiketi koyarsanız hem ziyaretçilerinizi kandırmış olursunuz hemde arama motorlarını kandırmış olursunuz ki buda sitenizin arama motorlarında değer kaybetmesine neden olabilir.

6. Alt Başlık Kullanın ve Yazı Bütünlüğünü Bozmayın


Eğer okuduğunuz bu yazı gibi uzun yazılar hazırlıyorsanız size tavsiyem mutlaka alt başlıklar kullanın. Alt başlık kullanmak yazılarınızın daha kolay okunmasını sağlayacaktır. Ayrıca yazınızın arama motorları tarafından daha kaliteli index almasını sağlayacaktır.

Yazılarınızın en az 300 kelime olmasına özen gösterin. Fakat yazıyı uzatayım derken konu bütünlüğünden ayrılmayın. Uzun yazılar ziyaretçiler tarafından pek tercih edilmiyor ama arama motorları uzun yazıları çok sever. Uzun yazılar hazırlayacağım diye konu bütünlüğünden ayrılmayın. Yani aynı cümleleri farklı şekillerde yazmayın. Bir cümle ile anlatacağınız bir durumu sırf yazı uzun olsun diye çok fazla uzatmayın. Yazınız 1000 – 2000 kelime veya daha fazla olabilir yeter ki konunun anlam bütünlüğü bozulmasın.

7. SEO Öğrenin ve SEO uyumlu İçerikler Üretin


Çok kaliteli ve özgün içerikler üretebilirsiniz. Fakat, çok kaliteli içerikler üretmeniz yazınızın ilk sırada çıkacağı anlamanına gelmez. Yani yazınız istediği kadar kaliteli olsun eğer içeriğiniz SEO uyumlu değilse o yazınız arama sonuçlarında dahi çıkmayabilir. Yukarıdaki anlattıklarımı her yazınızda yapmanızı tavsiye ederim. Eğer wordpress alt yapısını kullanıyorsanız ve sitenizde Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız bu yazıda anlattıklarımı doğru şekilde yaptığınızda SEO puanınız aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır. Yoast SEO eklentisinde yazınızın seo uyumlu olması için gerekli ayarların neler olduğunu size söylüyor zaten.

Bir konuyla ilgili içerik hazırlarken daha önce o konuya benzer bir konu hakkında yazı yazdıysanız daha önceki yazdığınız yazıya yeni yazacağınız konu içinde link verebilirsiniz. Ziyaretçi yeni yazınızı okuduktan sonra daha önce yazdığınız yazıyı da okuyacaktır. Böylece ziyaretçinin sitenizde kalma süresi artacaktır.

Ziyaretçinin sitenizde kalma süresi ne kadar çok olursa bu sitenizin faydasına olacaktır. SEO uyumlu içerik üretmek için SEO uzmanı olmanız gerekmez, dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte onlara dikkat ettiğiniz zaman yazdığınız özgün içerikleriniz arama sonuçlarında daha ön sıralarda çıkacaktır. Bu konuda size yukarıdakilerin dışında birkaç tavsiyem olacak. Unutmayalım lütfen makalenizin SEO uyumlu olması fark yaratır ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkabilirsiniz. Böylece daha çok kişiye ulaşabilir ve yeni müşteriler kazanabilirsiniz.

  • Yazı başlığı anahtar kelimeyi içermeli
  • Yazı içinde alt başlıklar kullanılmalıdır
  • Meta kısmında açıklama anahtar kelimeyi içermeli
  • İçerik en az 300 kelime olmalıdır. Konu bütünlüğü bozulmadığı sürece 1000 – 2000 hatta daha fazlada olabilir yeter ki konu bütünlüğü bozulmasın.
  • Yazı içinde anahtar kelime kullanımı % 3 olmalıdır.
  • İçerikteki görsellerin en az bir tanesinin alt etiketi anahtar kelime olmalıdır.
  • İlk paragrafta anahtar kelimeyi kullanmayı unutmayın.
  • Mavianne İnstagram

8. Yazınızın Sosyal Medya Sitelerinde Paylaşılmasını Sağlayın


Yazdığınız yazının sosyal medya sitelerinde paylaşılması yeni ziyaretçilerin sitenize gelmesini sağlayacaktır. Eğer yazınız okuyucular tarafından sevilirse başkalarınında faydalanması için sosyal medya sitelerinde paylaşılacaktır. O yüzden yazılarınızın sosyal medya sitelerinde paylaşılmasını kolaylaştırın. Sosyal medya paylaşım butonları ekleyebilirsiniz. Yazının görünen bir yerine örneğin yazının en üstüne veya en altına ziyaretçiyi rahatsız etmeyecek şekilde sosyal medya butonları ekleyebilirsiniz.

Yazılarınızda, yukarıdaki adımları doğru bir şekilde uyguladığınızda başarılı blog yazısı nasıl yazılır konusunda başarılı bir blog yazısı yazmış olacaksınız. Yazdığınız yazının zamanla arama motorlarında üst sıralara geldiğini göreceksiniz. Blog yazısı nasıl yazılır konusunda şimdilik aklıma gelenler bu kadar umarım faydalı olur.

 Yazının Kaynağı



26 Yorumlar

  1. Oldukça faydalı bir yazı olmuş teşekkürler 😍

    YanıtlaSil
  2. Gökhan’ı severek okuyorum. Her konuyu didik didik edip bizlerle paylaşıyor.

    YanıtlaSil
  3. Blog yazarları için faydası olur inşallah. Fakat burada anlatılanları düzenli bir şekilde yapanlar, blog sitelerinin bir süre sonra arama motorlarında daha iyi konumlara geldiğini göreceklerdir.

    YanıtlaSil
  4. Beni blog okumada en rahatsız eden 3 şeyin ilki anlatım ve yazım yanlışları... ikincisi tek tıkla anasayfada tüm postları okumak isterken devamı için ikinvi bir linke tıklayıp ayrı bir sayfada okumaya çalışmak.(daha çok zaman alıyor)... üçüncü ise siyah background lı sayfalar ve minicik fontlu yazılar... koyu renkli sayfaları ve minicik yazıları okumak inanılmaz göz yorucu... belki yorumumu okuyup bloglarını hazırlarken dikkat etmek isteyenler olur, not düşeyim istedim.. :)

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bilgiler bunlar.Hele ki benim için :) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. çok faydalı bir paylaşım oldu ama daha sakin bir şekilde notlar alarak tekrar okumalıyım....

    YanıtlaSil
  8. öğretici bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  9. Blogumu geliştirmek istiyorken benim için o kadar iyi oldu ki bu yazı, gerçekten teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  10. Paylaşımlarınızı severek takip etmeye çalışıyorum daha nice paylaşımlarınız olur inşaallah...Sıkılmadan dirayetle :)...Selam ve Dua ile...

    Selam ziyareti :)

    YanıtlaSil
  11. Bunları bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  12. Çok faydalı bir paylaşım olmuş , dikkate alacağım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. Çok faydalı bir yazı olmuş, çok teşekkürler. görselleri adlandırmak ile ilgili olan kısım özellikle dikkatimi çekti..

    YanıtlaSil