Mert Ofluoğlu'nun bloğu Kafadergi'yi ziyaret eder ve okumaya başlarsanız, Mert'in  çok yönlü, kültürlü, hayatın içinde, iyi bir blog yazarı, yaratıcı ve pırıl pırıl bir genç olduğunu görürsünüz. 2015 Kasım ayında yayımlanmış Mert'in Ters Düz adlı kitabı. Malesef bu süre zarfında blog yazarlarını çok sık okuyamadığım için benim gözümden kaçmış itiraf ediyorum. İnstagramda Mert'in kitabının 3 yıl önce çıktığını görünce şaşırdım, sevindim ve hemen sipariş verdim. Elime aldım ve bırakamadım Ters Düz'ü. İki günde bitirdim bu sürükleyici kitabı. Karadeniz yaylalarının esintisi  ve "acaba şimdi ne olacak?" merağı ile okudum. 
Mert, 267 sayfalık kitabı Ters Düz'ü 23 kelimeye sığdırabilseydi anahtar kelimelerin neler olacağını şöyle sıralamış; Sır, ihanet, kayıp, aşk, gizem, deli, arı, tutku, Bozbalık, macera, şok, gerilim, orman, aile, yalan, nefret, geçmiş, dere, acı, yabancı, muamma, kardeş, hırs. 

Bozbalık Serisinin ilk kitabı Ters Düz. Mert kitabın bir üçleme olduğunu söylüyor. Diğer kitaplar yolda. Hatta dizi film olarak çekilmesini istiyor ve kitaptaki karakterleri kimlerin oynamasını istediğini bile bloğunda ayrıntılı bir şekilde yazmış. Okumak isterseniz bu linke bir TIK lütfen. 

Trabzon'un Bozbalık Köyün'de geçiyor hikaye. Bozbalıktan 10 yaşında ayrılan, İstanbul'da teyzesinin yanında yaşamını devam ettiren Ece'nin, amcasından gelen bir telefonla hem babasının kaybolduğunu hem de üvey annesin yıllar önce evi terk ettiğini, 4 kardeşinin olduğunu öğrenmesi ve 18 yıl sonra Bozbalık'a geri dönmesiyle birlikte yaşadığı sır dolu olayları anlatıyor. Yöresel yemekleri (hamofta reçeli, laz böreği vb.) ve Kalandar Şenliği, Karadeniz yaylalarının  o güzelim doğasını bir Trabzonlu olarak Mert çok güzel anlatmış. Ece'nin aynı zamanda bir yazar olmasından dolayı, yazdığı yeni kitabını yayımlatmak için yayınevleriyle yaşadığı tecrübeleri okuyunca Mert'in içini döktüğünü düşündüm. 

"Çünkü yayınevleri aslında edebiyat heveslilerinin bir araya toplanıp sanatsal konuşmalar yaptıkları yerler değil, para kazanma hırsıyla birbirini yiyen insanların ne tür kitaplar basıp daha çok para kazanabileceklerini tartıştıkları ticarethanelerdi." (syf 180)

Mert'in kitabın son sayfalarında anne ve babasına yazdığı teşekkür notundan çok etkilendim. Mert ile aynı yaşlarda bir oğlum olduğu için belki de. Bir gencin ana babasına hakkını teslim etmesi, onları onore etmesi çok hoşuma gitti. Ben de sizleri tebrik ediyorum Funda ve Orhan böyle şahane bir genç yetiştirdiğiniz için. 
Mert, okuma yazmayı öğrendiği 1. sınıftan beri kısa roman ve öyküler yazan, çizgi romanlar yazan bir genç.  5. sınıftayken Can Yayınları'nın düzenlediği Türkiye çapındaki masal yarışmasında ödül kazanıyor. Ters Düzü yazmak iki iki buçuk yılını aldığını ve Bozbalık serisinin ikinci ve üçüncü kitaplarının ise zihninde bitirdiğini ifade ediyor. Trabzon'da Bozbalık diye bir köyü aramayın bu köy Mert'in kurgusu ancak, fantastik bir yer değil benzer köyler var Trabzon'da. Kitabı okuyan çoğu okur gibi o da "Bozbalıkta yaşamayı isterdim" diyor.  
"İnsan olan her yerde her an her şey olabilir. Aşk, sevgi, özlem, kıskançlık, nefret...Ters Düz'de de bunu anlatmak istedim ve sanırım başardım."

Mert çok güzel başarmışsın. Tebrik ediyorum seni. Ben kitabı çok sevdim eminim ikinci ve üçüncü kitapların da en az ilk kitap kadar ilgi çekici olacak. Bu sefer ikinci kitabı ilk okuyanlardan olmak isterim.
Seninle ikinci kitabın bir söyleşisini yapalım Ne dersin?

6 Yorumlar

  1. Kafa derginin kitabını çok güzel özetlemişsin. Zevkle okudum. Hatta kitabı okumuş kadar oldum. Söyleşi fikri bencede şahane olur ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum
      Beğenmene sevindim
      sevgiler

      Sil
  2. Biz de sizin sayenizde iyi bir blog yazarı tanımış olduk, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Evet, Ters Düz 2,5 yıl önce çıktı. :) Bu güzel yorumunuz için çok teşekkürler, beğenmenize sevindim. İkinci ve üçüncü kitaplar da yolda! :) Röportaja gelince... neden olmasın?

    YanıtlaSil