"Bendeki Bana Yeter"   “Ich habe genug”  

Dünyaca ünlü Alman barok müzik bestecisi Bach söylemiş bu sözü

2017'nin son ayı geldi her yıl olduğu gibi herkes yeni yılla ilgili listeler yapmaya başladı;
2018 Yılı Hedefleri
2018 Yılı Dilekleri  
2017 Yılı Pişmanlıkları 
2017 Yılınn Unutulmaz Olayları
Yeni Yıl Dilekleri 

Benim ise 2018 yılı için aldığım kararlardan biri bu anlamlı sözü hayata geçirmek.

İçinde bulunduğumuz çağda tüketim çılgınlığı almış başını gidiyor. Alışveriş Merkezleri  dört bir yanı sarmış durumda. Her adımda  kafanın içinde biri bağırıyor sanki; "onu da al, bunu da  al". Eskiden ihtiyacımız olduğunda giderdik alışverişe. Bir yazlık, bir kışlık ayakkabımız olurdu. Topuğu yıprandığında, fermuarı bozulduğunda ayakkabıcıya götürülüp tamir ettirirdik. Şimdi bir çok kişi ayakkabı tamircisinin varlığından haberdar bile değil. Ayakkabının eskimesi gibi bir durum olmuyor ki, zaten 10-15 çift ayakkabıya sahip olduğumuz için her birimiz.  Tüketim çılgınlığına bir dur deme vaktinin geldiğini düşünüyorum.

Yeni bir şey alacağımız zaman durup da "ihtiyacım var mı?" diye düşünmeyi ne zamandır unuttuk toplum olarak. "aaa ne güzelmiş, çok da indirimli" diye düşünüp ne çok gereksiz sadece bir kaç defa kullanacağımız eşyalar, giysiler alıyoruz. Emin ki, herkesin dolabında hiçbir şey almadan bir yılı geçirecek kıyafeti vardır. Vitrinde gördüğümüz siyah kazağı sadece dolabımızda bulunan aynı renk kazaktan modeli farklı diye alıyoruz. Üzerine yazdığı fahiş fiyat, yarı fiyata indirildiğinde bedava almış gibi sevinip kandırıldığımızın farkına bile varmıyoruz.

Elimiz her cüzdana gittiğinde kendimizi tutalım ve o vermeyi düşündüğümüz parayı bir yere koyup biriktirelim. Ne dersiniz 12 ay sonra kaç lira birikecek cüzdanımızda? İhtiyacımız olmadığı halde almak istediğimiz ama vazgeçtiklerimiz bizim için kayıp değil aksine kazanç olacak. Belki de o parayla bir sokak hayvanına yardım eli uzatacağız, ihtiyacı olan mamayı karşılayacağız. Giyecek botu, paltosu olmayan köy okullarındaki çocuklara merhem olacağız. 

2018'de "bendeki bana yeter" sözünü sık sık tekrar ederek gerçekten ihtiyacım olanın dışında hiç bir şeyi almama kararımı yazıyorum ki unutmayayım. Sizler de eşinize dostunuza söyleyin. Ne kadar çok kişi duyarsa kararınızı, uygulamanız daha kolay olacaktır. Eliniz gitmeyecek cebinize, sorumluluk hissedeceksiniz üstünüzde, kendinize verdiğiniz sözü tutmanız gerektiğini düşüneceksiniz. 2019'a daha hafiflemiş, sözünü tutmuş, başkasına faydası dokunmuş, para biriktirmiş, huzurlu biri olarak girmek istemez misiniz?

Sihirli kelime elimizde olanlara "Şükretmek"  belki de!

Kocaman harflerle yazalım beynimize  

BENDEKİ BANA YETER

5 Yorumlar

  1. Ne güzel bir yazı...
    Gerçekten bizdeki yeter fazla bile..ben 2018de ne yapacağımı düşünmedim henüz geçen yıl kaza namazlarına başladım hamdolsun da devam ediyorum bu sene ne yapabilirim düşünmem gerek..fazlalıklar biriktirdim bu sene bu da bana ağırlık veriyor ihtiyacım olmayanı ya birine veriyor ya da birini bulamazsam çöp bidonunun Yani başına bırakıyorum çoğu zaman gün içinde alınmış oluyor.
    Ben sizi nasıl böyle geç keşfettim🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum yorumuna
      Hafiflemek lazım
      Fazlalıkları yük ederek hayatı zorlaştırıyoruz
      Ne iyi yapmışsın yeni yıl hedefine bayıldım
      Sevgiler

      Sil
  2. Evet, yeni yıl için kesinlikle güzel bir hedef, klavyene sağlık Mavianne :)
    Alışveriş konusu, sürekli bir pompalama halinde. bir de üstüne, tabir-i caizse "stres atmak" için kendimizi alışveriş yaparken buluyoruz. Dört bir yanımızın AVMlerle sarılı olmasına ek olarak, bir tık uzağımızda artık alışveriş. Hal böyle olunca da, durup bir düşünmek gerekiyor. İşte hep birlikte dilimiz döndüğünce okuduklarımızı, yaptıklarımızı paylaşmak iyi geliyor. Umarız bizi okuyanları harekete geçirmeyi başarabiliriz.
    Yardım konusuna gelince, bizim kendi çapımızda 6 yıldır sürdürdüğümüz bir kampanyamız var: https://hercocugabirkoli.wordpress.com/ bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz organizasyonları vs. görebilirsin. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir söz ''Bendeki bana yeter'' 💚 Elimizdekilerle, sahip olduklarımızla mutlu olmak çok güzel bir duygu. Bunu başarabiliyorsak ne mutlu bizlere 💚 Ancak bizim için fazlalık olanı da paylaşmayı bilmemiz gerek. 💚 Eğer dolabınızda fazlalık olan kıyafet, çanta ve ayakkabılarınız var ise Tarz2 ile satabilir, dolabınızı ferahlatabilirsiniz. Sizinle paylaşmak istedim. 🍃 www.tarz2.com 🍃

    YanıtlaSil