Ünye’de bir başkadır bayramlar. Günler öncesinden hazırlıklar başlar. Ünye lokumu yapılır, ayranın yanında sunulmak için. Su börekleri, tatlılar açılır özenle. Anneler bir tatlı telaş içerisinde evini ocağını tertemiz yapmak için koşturur. Çocuklarla bayram alışverişine çıkılır, yeni bir ayakkabı, yeni bir elbise alınır. İlk kez bayram sabahı giyecek olmanın heyecanını yaşar çocuklar bayram kıyafetlerini. Arife Günü kabristanlar ziyaret edilir bu dünyadan göçüp gidenlere bir Fatiha okunur.

Bayram sabahı ev ahalisi tan ağarmadan kalkar. Gecenin siyahında gözlerini ovuşturarak uykusunu açmaya çalışan çocuklar, Bayram namazına gidecek olmanın heyecanı içinde. Evdeki büyükler yeniden bir bayram sabahı yaşamanın şükründe. Evde anne Bayram kahvaltısı hazırlığında, özenilmiş bir sofra hazırlamanın gururu ile bekler eve gelecekleri. Herkes neşeli, herkes mutludur. Çocuklar el öpmeye gittiklerinde kimin kaç lira harçlık vereceğinin hesabı içindedir. Büyükler ise, Bayram vesilesi ile eşi dostu ziyaretinin, dost sohbetlerinin tadını düşünerek keyiflenir.
Çocuklar Ünye’de sahile çıkmak için büyüklerini ikna etmeye çalışır. Pamuk şekeri satan amca kesin sahildedir. Belki de rengarenk macun tezgah ile köprüde (iskelede) bekliyordur. Biraz yalvardığında iskele girişinde bekleyen mısırcılardan mısır, baloncudan da balon alıp, yiyerek taa uca kadar yürüyebilir. Bayramlıklarını kirletmemek koşulu ile parktaki salıncakta sallanıp kaydırakta kaymak için izin koparabilmenin hesabını yapar belki de.
Ben çocukken iskelenin en sonunda demir parmaklıkların olmadığı yerde dalgalar iskeleyi sallar gibi gelirdi. Korkardım denize düşmekten ve yanımdakinin elini tutardım sıkı sıkı. Çocuk korkuları kalmıyor büyüdükçe. En uçtaki banka oturup fotoğraf çektiriyorum artık Ünye’nin muhteşem deniz ve sahil manzarası arkama alarak. İskeleden denize takla atarak atlayan gençleri, istavrit yakalamak için olta atan balık tutkunlarını izleyerek deniz kokusunu içime çekiyorum.
HERKESE MUTLU BAYRAMLAR DİLİYORUM
ALLAH TEKRARINA ERDİRSİN SAĞLIKLA, HUZURLA

6 Yorumlar

  1. Harika anlatımla harika anılar.Teşekkürler Sevgili Mavianne .Herşeyin gönlünce olacağı nice bayramlar diliyorum.Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ne hoş anılar.
    Mutlu bayramlar Maviannem.

    YanıtlaSil
  3. Pamuk şeker ne tatlı, çocukken hemen yemeye kıyamaz, bekletirdim o da ansızın sönerdi.

    YanıtlaSil
  4. Bayramın 2. günü salı günü gittik ünyeye...daha önce orduya gitmiş ünyeye geçmemiştik...Atik Otelde kaldık 3 gün ve cuma günü dönüş yaptık...bayıldım çokkkkk beğendim...annem hayran oldu...emekli öğretmen olduğundan seneye veya ilk fırsatta öğretmenevine gelmeyi planladı bile...aynı pamuk şekerciden oğluma şeker aldık 2. si onun ikramıydı...tesadüf buya aynı mısırcıdan da mısır aldık...çok şanslısınız memleketiniz harika...fatSA ORDU bi dolu gezdik,boztepe muhteşemdi...neyse daha fazla yazmayayım geziyle ilgili blogumda yazı hazırlayacağım ben kaçıyorum mavi annem görüşmek üzere....

    YanıtlaSil