Kontrol Manyaklığı diye bir gerçek var. Pek de matah bir şey değil. Hem kendi hayatını hem de çevrendekileri bezdiren bir durum bu. Mecburen bu tipte bir insanlarla yaşamak durumunda olursanız beni çok iyi anlarsınız. Hayatımın bir döneminde bu karakterde arkadaşlarla yolum kesişti, benim için çok zorlu bir deneyimdi. Ama çok şey öğrendim onlardan. Belki de beni ben yapan onlarla tanışmam oldu. Hoşlanmadığım ve beni çok yıpratan aşağıda sıralayacağım hiçbir davranışı yapmama gayreti içerisinde oldum. 

Bu tipler yaptıkları her şeyin en doğrusu, en ideali olduğu inancındadırlar. Başkasının yaptığı hiçbir şeyi beğenmezler.

Aldıkları bir şeye muhakkak kusur bulurlar, çünkü onlar beğenip almamışlardır. Hediye alsanız muhakkak değiştirirler. 

Bir konu hakkında sizin fikrinizi sorsalar da onlar bildiklerini okur, siz de olduğunuz yerde sadece şaşırır kalırsınız. "Eeee niye sordun o zaman " da diyemezsiniz. Çok kibar ve düşünceli bir insansanız onu kırmamak için bu rahatsız edici huyunu onun yüzüne de söyleyemezsiniz. 

Sakın onunla yola çıkmayın. Muhakkak size gideceğiniz yolu tarif eder siz sormasanız bile. Gidilecek yeri avucunuzun içi gibi bilseniz de onun tarifine göre gitmelisiniz ki, söylenmesin sürekli. 

Eve en basitinden bir ayna da alsanız, o muhakkak beğenmez sadece güle güle kullanın der. Ancak gerçek fikrini sorduğunuzda aynanın oval değil de kare olması gerektiğini duvara onun daha çok yakışacağını söyler. 

O seviyor diye mercimek çorbası yaparsınız, tuzunu veya acısını fazla ya da az bulur. Mercimek çorbasını bir sonraki sefere onun tarifine göre yapmanızı söyler. Kesinlikle iltifat etmezler. İyi, güzel bir şey dahi yapsan muhakkak bir kusur bulur veyahut kıskanmıştır da sessiz kalır yorum yapmaz. 

Eleştirmek, yargılamak ve öğüt vermek en iyi yaptıkları iştir. Ancak, kendileri asla eleştiriye açık değillerdir. Çevresindeki herkesi kendi doğruları ile planlamaya, hayatlarını düzene sokmaya çalışır. Bundan asla vazgeçmez. 

Gönül almayı bilmezler. Gönül kırdığının ise pek de farkında değillerdir ya da umursamazlar. Egoist bir yanları vardır. 

Mükemmelliyetçidirler kendi çaplarında. Aslında onun doğrusunun senin doğrun olmadığını, herkesin hayat tecrübesinin kendine ait olması gerektiğini söylesen de duymazdan gelir O bildiğini okur. 

Ondan habersiz ufak bir plan yapsan rahatsız olur. Müdahale etmeden rahat edemez.

Hata yaparlar ancak hata yaptıklarında da geri adım atmazlar, muhakkak bir bahaneleri vardır. Kendi hayatlarını değil de başkalarının hayatını zorlaştırmakta birebirdirler. Mutlu olduklarını sanırlar ama az gülerler, somurtmak doğal halleridir. 

(Bu bilimsel bir açıklama değil tabi, kendi tecrübelerimin ışığında hazırlanmış bir yazı)

4 Yorumlar

  1. sanki yakınınızda biri böyleymiş gibi hiisettim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazının içinde de bahsettim Mehtap, evet bu karakterde biri ile yaşadım bir zamanlar

      Sil
  2. Bu tarz insanlar çok. Mesela bunlar birde senin araba kullanmanı begenmez:) kendisi super sofordur:) araba kullanırken sürekli karışır ve dikkatinizi dağıtır. Ben üzülüyorum o tarz insanlar için. Kendilerine neler ediyorlar yazık çevreye bu kadar rahatsızlık veriyorlarsa:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle çok rahatsızlık verici
      ama onlar gayet mutlu merak etme
      çevrelerinin mutsuzluğu umurlarında bile değil
      sen merak etme :))

      Sil