Aynur Zeren TAN Ünye Kent Gazetesi'nde yazmış. Bu maddeleri okuyunca Memlekete ışınlandım ve tüm söylediği yerlerde gezdim adeta. Uzun bir Ünye Turu attırdı bana bu yazı. Eminim okuyunca sizler de Ünye'ye gidip bu bahsedilen yerleri görmek, farklı lezzetlerden tatmak, orayı solumak isteyeceksiniz. Çok özeldir Ünye, insanları ile güzelleşir, esnafı ile farklılaşır, doğa güzelliği ile hayran bırakır, yemekleri ile tadı damağınızda kalır.
Çocukluğumun geçtiği Karadeniz'in İncisi  Ünye'yi görmeden ölmeyin!  
   mavianne milliyet blog'da 
1-Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda durup, 360 derece dönerek Ünye’yi izleyin. 500 yıllık  Anıt Çınar’ı mutlaka görün.
2-                     Kadılar Yokuşu’n da ki eski evleri dolaşın.
3-                     Bakırcılar Arastası’ nda mutlaka mangalda demlenmiş çay için. El yapımı bakır hediyelik eşyalardan alın. Mutlaka bir şeyler satın alın ki Ünye’ de bakırcılık ölmesin (özür dileyerek söylüyorum ki bakır dükkanlarını sadece izlemek için meşgul etmeyin)
4-                     Eski Hamam’a uğrayın.
5-                      Balıkçılar Çarşısı tezgâhlarını görün ve oradan mutlaka paketle balık alın. Sahilde ki Taka da balık ekmek yiyin Ünye’yi seyrederek.
6-                     Gün Fırını’ n dan pandispanya, lokum ve mısır ekmeği alın.
7-                     Şekerci Metin’in dükkânından fındıklı kurabiye ve lohusa şekeri alın.
8-                     Eski Hamam’ın hizasında ki  yorgancıdan yorgan nakışlarını izleyin, çeyizlik yorgan sipariş edin.
9-                     Temel Çalık’ın ve ustasının ahşap çivili ayakkabı imalatını izleyin. Kendinize bir çift ahşap çivili kundura satın alın.
10-                 Çakırtepe’de mutlaka hamuru elle yoğrulan pide çeşitlerini tadın.
Fotoğraflar:Aynur Zeran Tan
11-                 Çakırtepe’ de mutlaka kahvaltı yapın.
12-                 Ünye’yi havanın açık olduğu gecelerde mutlaka Çakırtepe’ den veya yüksek bir yerlerden izleyin. Asarkaya’ dan izleyebilirseniz görüntü eşsizdir.
13-                 Yunus Emre Parkında çamların altında oturarak çay için, kenti ve iskele de balık tutanları izleyin.
14-                 Yunus Emre Türbesi’ni , camini ziyaret edin, yanı başında ki kafeden Ünye’yi seyredin.
15-                 Orta Cami yanı, Orta Çarşı, eski Suluhan’ınyerinde ki ayakkabı mağazasında Mustafa Kalafat ile kriz masasında namaz saatleri dışında sohbet edin.
16-                 Orta Çarşı’da uçurtma dükkânından bir uçurtma alıp sahilde deneyin.
17-                 Orta çarşı, Orta Cami etrafında ki ayakkabı boyacısı, balıkçısı, çiçekçisi, esnafı ile bir taburede oturup sohbet edin.
18-                 Orta Çarşı’da Rasim Öztürk, Recai Ekinci (merhum) Mustafa Kalafat üçlüsü ile sohbet çok keyifli idi şimdi iki eski Ünseli’yi yan yana görürseniz mutlaka sohbet edin, yok böyle sıcak bir sohbet. Orta Çarşı’da rastladığınız daha birçok Ünye’ li ile Ünye sohbetleri yapın.
19-                 Rüyam Pastanesi’ nden haşhaşlı börek ve lokum alın. Kahvaltıcı Ali Dayı’dan harika kahvaltılıklar alıp, sahilde kahvaltı yapın. Nozona Pastanesi’ndenfındıklı kurabiyeler alın, özellikle “fındıklı acı badem”,(maalesef öyle bir tezat oluyor, fındıklı acıbadem)
20-                 Ayla Fırını’ n dan çok lezzetli tava ekmeği alın

21-                  Mustafa Kalafat’ın hazırladığı orijinal model uçurtmaları sahilde uçurun
22-                 Dışarıdan gelen misafirlerinizi mutlaka Sofra Restorana’ a götürün. Tüm yemeklerine kefilim ama yeşil ballı kadayıf, lahmacun ve künefeyi mutlaka tadın.
23-                 Orta Yılmazlar Mahallesi’nin Türbe Yokuşu’nda ki mezarlığı dolaşın, Halka Baba ve Yusuf Bahri Taslı ile tüm meftalara dualarınızı yollayın.
24-                 Ünye Çamlık’ta eski mezarları ve Feneri görün. Fener Kafe’de nefes alın.
25-                  Ünye’nin batısından güneşin batışını izleyin.
26-             Adalar mevkiinde “Asmalı Bahçe” sakin, romantik minik bir kafedir. Ünye’yi ve denizi seyredebilirsiniz.     
27-                 Ünye’de ki eski evlerin ahşap zengini ortamından kenti izleyin.
28-                 Ünye Kale’ye çıkın ve otlar arasında ki duvar kalıntılarını, mağara mahzen girişlerini keşfedin.
29-                 Eski köy evlerinde bir gün bile olsa misafir olun, yayık ayranı için mısır ekmeği ile birlikte ve mutlaka konaklayın.
30-                 Duman Tepe’de, Çamiçi Yaylası’n da Argan Yaylası’nda kuzu eti ile midenizi şenlendirin, üstüne yayla suyu için ve mümkünse dört mevsimi izlemeye çalışın.
31-                 Yüzüncü Yıl’da sabah kahvaltısında menemenli kahvaltısının, yaz sezonunda da mutlaka “dağ çilekli dondurma” tadına bakın.
32-                 Ünye- Fatsa arasında Acara Tesislerinde mutlaka Ünye Pidesi yiyin.
33-                  Cevizdere Mevkinde ki Ünye Belediyesi At Binicilik Tesisleri’nde at binmeyi deneyin.
34-                 Ali Nevzat Restoran da misafirlerinizi ağırlayın, et ve balık yemeklerini ve Balık Çorbasınımutlaka deneyin.
35-                 Ünye Müze Evi ziyaret edin, Soyut Kültüryaşayan miras örneklerini müze müdürü İhsan Akbulut anlatımı ile deneyimleyin. İhsan Akbulut’undut ağacından baskılarını, Karagöz canlandırmasını ve sürprizlerini deneyin.
36-                 Ünye Belediyesi’nin restore ettirdiği Yalı Kilisesi’ni mutlaka görün, sergilere rast gelirseniz izleyin.
37-                 Ünye- Fatsa arasında Mavi Deniz tesislerinde (deniz mevsiminde) denize girin, deniz çok temiz.
38-                 Ünye’nin batısında Uzunkum Plajı’ nda denize girin.
39-                 Atik Otel kahvaltısını mutlaka deneyin.
40-                 Motta Kahve Ateşi’ n de güzel sunumlu Türk Kahvesi içerken Ünye’nin kısmi siluetini izleyin.
41-                 Ünye Merkez’ de ki Büyük Cami’ yi mutlaka ziyaret edin, iç süslemelerini görün.
42-                 Mustafa Rakım Parkı’ nda bir çay içip kentin nabzını tutun.
43-                 Ünye’yi dört mevsim bambaşka atmosferden görmek ve yaşamak için Asarkaya’ da semaverini ısmarlayarak piknik yapın.
44-                 Ünye Niksar Yolu’nda (Ünye’ ye 12 km) Çed Dağı Tesisleri’ n de Ünye Pidesi’ ni tadın, piknik yapın.
45-                 Ünye Cevizdere Mevki’ n de Tozkoparan Mağarası’nı  (ilk çağlara ait) görün.
46-                 Ünye Tarihi nde en az 100 yıllık geçmişi bulunan Orta Cami (Orta Çarşı), Osman Ağa Cami(Orta Yılmazlar Mah.), Kök Camini ziyaret edin
Osman Ağa Cami bahçesinde ki eski mezar taşlarını inceleyin.
47-                 Sahil Köy’ de hey şeritleri, beylerin, süpürge,  sepet ve eyerlerin üretilmesini izleyin.
48-                 Kasaplar Mevki’ n de nefis köftelerin tadına bakın..
49-                 Balıkçı Ömer’in yerinde balık çorbası ve balık çeşitlerini deneyin.
50-                 Top Yanı Mevki’ n de Sait Kapıcıoğlu’nun gayretleri ile düzenlenen Oşima- Ünye Hatıra anıtını ziyaret edin. Ertuğrul Faciası ve faciada şehit olan Ünyeli’ler adına düzenlenen bu alanın öyküsünü anlatan “Oşima-Ünye Felsefesi” (yazarı Sait Kapıcıoğlu) kitabını okuyun.
Yine bu anı tarihinden hareketle düzenlenen ve Sait Kapıcıoğlu’nun girişimleri ile her yıl aynı yerde Ünye’de gerçekleştirilen Uluslararası Dünya Bebekler Günü kutlamalarını izleyin (Devamı edecek)
51-Fındık dallarından örülmüş mavi boncuklu bir yan sepet alarak Çarşamba günleri Ünye Pazarı’na gidin. Yerel ekonomiye katkı olarak mutlaka bir şeyler alın.
52-Kış mevsiminde, hamsi ızgara, ilkbaharda envaı çeşit otlar, yaz mevsiminde yerel meyveler (kiraz, erik, armut), sonbaharda mantarların tadına bakın.
53-Ünye Belediyesi’ nin restore ettirdiği Yeni Hamam’ı(ya da Saray Hamamı) görün.
54-Adalar Mevki’ n de eski evleri görün, en uçta ki mavi evin mutlaka fotoğrafını çekin.
55-Ayanikola’yı (eski kilise kalıntılarını barındıran minik bir ada. Yaz aylarında ada, deniz çekilince yarım ada.)Yine yolunuz o bölüme düşmüş iken, Fener AltıKayalıkları, Oygulu  Kaya, Çınar A ltı, Fok Fok, Fega gibi doğal güzellikler arasında denize girin.(Ünye’de eskiden var olan  fok balıkları yuvaları)
56-Mutlaka Ünye ’li ozan  Külfani’ nin şiir kitabını edinin. Bu arada İrfan Yıldız ve Erhan Eren’in Ünye şiir kitaplarını edinin.
57-Arif Deryal’ den Ünye türküleri dinleyin. Mesela “Ceviz Deresinden Çıktım Başım Selamet.”
58-Bilgin Hasdemir’in, Ünye şivesi ile yazılmış kitaplarından edinin. Örnek C, Zaman Tünelimde Ünye.
59-Meydanda ki Cücür Kitabevi’n den mutlaka uğrayın, kitap dergi bakınırken, sahibi Mehmet Cücürile Ünye sohbetleri yapın..
60-Karlı bir günde Ünye’nin Yalı, Orta Yılmazlar, Hacı Emin Mevkilerinde sokak sokak gezinin, merakınız varsa fotoğraf çekin.
61-Güven Ailesi’nin Güven Çiftliği’n de, Orhun Güven’in fidan çalışmalarını ve bahçe düzenlemelerini dolaşın.
62-Yaşar Argan ve oğullarının işlettiği, Yunus Emre Gezi Motoru ile Ünye’yi mutlaka denizden de izleyin.
63-Tarihi çok eskilere uzanan Döner Çeşme Meydanı’nda, çay, közde kahve içerek dostlarınızla sohbet edin.(sütunları deprem olduğu zaman dönerek halka tehlikeyi haber veren özelliğe sahip olan çeşmeler bir Osmanlı geleneği idi.)
64-Dönerçeşme’de, Topçu’nun Dondurması’ nımutlaka tadın. Meydanda ki dondurmaları da tadın.
65-Cinbaş ve Bolpaça’ dan taze çekilmiş kahve alın. Osman ve Orhan Cinbaş ile taze çekilmiş kahve kokuları eşliğinde Ünye sohbetleri yapın.
66- Genellikle meydan da ve Pazar günlerinde ortaya çıkan şekerciden, pamuk şeker, helvacıdan cevizli (koz) ve hurmalı  helva, seyyar fındıkçıdan kavrulmuş fındık,, sonbaharda kestaneciden kestane kebabı  (taze üretim ürünlerinden)mutlaka tadın.
67-Haluk Levent’in, “Ünyem Ünyem Vurgunum Sana” şarkısını dinleyerek sahilde gezin, Burunucu’ nda Şükrü Ellibeş’ in diktiği akasyalar altında oturarak, Ünye’yi bir başka açıdan seyredin.
68-Cevizdere Mevki’ n de Su Değirmeni ve Asma Köprü’ yü mutlaka görün.
69-Ünye’li meşhur hattatın adını taşıyan Mustafa Rakım Parkı’n da oturup bir çay içerek memleketin nabzını tutun. Etrafında yer alan dükkânlarda ki ayakkabı ustaları ile sohbet edin.
70-Goginağa Parkı’nı da keşfedin.
71-Meydana bir kez daha göz gezdirerek, Atatürk Heykeli’ne, Ziraat Bankası mimarisine, İsimsiz mezara, Saray Cami’ne, Ünye Sarayı’n dan kalma tarihi duvarlara bakarak eski Ünye yaşanmışlıklarını düşünün. A. Selim Tuncer’in annesinin çizmiş olduğu “Ünye Sarayı” resmini hatırlayarak.
72-Niksar Yolu’ndaki,  Kağir Kale, İkizce Yakınındaki Genç Ağa Kalesi, Ünye için çok önemli kazançtır, mümkünse onları da keşfetmeye çalışın.
73-Ünye Belediyesi’nin restore programında yer alan Kefeli Han, İpek Yolu kalıntıları, Yaz Konağı Mağarası’ da keşfedebileceğiniz yerlerden.
74- Ünye İskelesi’nde bahar ve yaz aylarında sabahın erken saatlerinde güneşin muhteşem renklerde doğuşunu izleyerek balık tutun.
75-Bahar aylarında fındık bahçelerinde kendiliğinden yetişen, fındık menekşelerini, nergisleri, yabani sıklamenleri ve diğer çiçek halılarını izleyin.
76-Sonbaharda yapraklarını döküp sadece hurmalarla kalan “hurma ağaçlarının” şölenini izleyin, meraklıysanız fotoğraflayın, toplayın.
78-Ünye sahilinde,  atkestanelerini, mor salkımlı bahçeleri, pembe yoncaları, erguvan ağaçlarınıfotoğraflayın.
79-Orhan Bodancı ve Ünye Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’ n den Ordu Yöresi oyunlarını izleyin, hiç değilse “lazutlar” (mısırların salınışı) oyununu öğrenin.
80-Ünye’nin Dünkü Çocukları Derneği üyelerini her resmi bayramlarda ki kutlamalarını ve özellikle “Çocuk Oyunları” nı mutlaka izlemeye çalışın. “bilyeli ahşap arabalara” binin.
81-Göç yolları üzerinde olan Ünye’den geçerken gözlemleme şansına sahip olduğumuz kuşlardanbazılarını ilk ve sonbahar aylarında av  (sahile kurulan ağlarla) geleneğini izlemeye çalışın. Bu arada göğsü kınalı, bıldırcın, karatavuk, kuğu, ebabil ve daha bir çok kuş türünü izlemeye çalışın.
82-Eski İskele’ de sabahın ilk saatlerinde karabatakların ve martıların gösterilerini izleyin.Klişe oldu fakat, eski iskeleli gün doğumu fotoğrafı çekin, her sefer bambaşka bir renk armonisi sizi karşılayacak.
83-Ağıdere Köy Evi ve çevresini mutlaka görün, Ünye’nin Macahel’ idir bu köy, bahar aylarında harika manzaraları izleyin.
84-Ünye Limanı’ n da her mevsim, özellikle av yasağı olmayan aylarda Perşembe’den gelen takaları, motorlarını sabahın ilk saatleri ve gün batımında izleyin.
85-Osman Doğan’ın, “Karadeniz’de bir Boğaziçi”kitabını mutlaka edinerek Ünye’nin geçmişi hakkında bilgi sahibi olun. Mehmet Karayalman’ ın, “YusufBahri Taslı Hoca” kitabını da mutlaka edinin ve okuyun.
86-Eren Dokgöz ve Nazlı Şenalp ’in birlikte hazırladıkları, “Eski Ünye Evleri” cd sini edinmeye çalışın, bu cd de şimdi var olan ve olmayan eski Ünye Evleri’nin ve yıllar önce ki muhteşem Ünye görüntülerini izleyin.
87-Ünye hakkında, geçmişte ve günümüzde yazılmış tüm bilgileri büyük bir özenle toplayan Ufuk Mistepe’nin sitesine başvurun.
88-Ünye Festivalinde “İlk Ünye Fotoğrafları Sergisi’ni açan Murat Kalemen objektifinden Ünye görüntülerini izleyin.
89-Yaşar Karaduman ‘ın büyük emekleri ve Musa Kıroğlu’nun editörlüğünde hazırlanan,  iki ayda bir yayınlanan ve tüm yöre tarihine, coğrafyasına, kültürüne ışık tutan Canik Dergisi’ni mutlaka okuyun. Yazarlardan çok değerli hocamız İrfan Işık’ın Ünye konulu yazılarından, Ahmet Kabayel, Ahmet DeryaVarilci’ nin Ünye Tarihi Araştırmaları’ n danyararlanın.
90- Gürcü Yemekleri (kavurma, lobiye, malahto, maragyani, zetiyani vb), bırastı, çekme helva, bıldırcınlı pilav, biber tuzu, un helvası, taş helva, kepir sarması, dağ çileği reçeli, su böreği, baklava, burma, cevizli bal kabağı pekmezi, Ünye Lokumu, yufka böreği, mısır ekmeği gibi yöresel yemekleri için Ünye’nin bütün evlerinde en lezzetli haliyle pişiren hanımlardan hariç, Damlanur İhtiyaroğlu, Aynurca (Aynur Tandoğdu), Çakır Tepe (Sevil Suyabatmaz kahvaltı),Tarçın (Öznur Özkan),  Sebile Hanım Konakları (Nedime Şimşek), Gül Alıcı Hanımları ve  Meryemce Turşuları önerebilirim, deneyin.
91-Ünye Sanayi’den-Çınar Suyu’ na kadar Yeşil Hat, Han Boğazı’ n dan Kavaklar’a kadar Kırmızı Hatdolmuşları ile mini bir Ünye Turu yapabilirsiniz.
92-Ünye girişinde Ünye Taşı Fabrikası’nı ve Ünye Taşı ile kaplanmış en sevimli ve otantik Şimal Tesislerini gezebilirsiniz.
93-Ünye’de mutlaka, hacı ve asker uğurlama, sünnet ve düğün törenlerinden birisini mutlaka izleyin. Özellikle yöresel oyunların düğünlerimizde renkli ekiplerce senkron içerisinde oynanmasını izleyin.
94-Ünye Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan Etkinlikleri ve devamında ki şenlikleri izleyin.
95-Ramazan ayında Ünye camilerinde teravih namazı kılıp atom tadına bakın, sahura kadar gezin, tozun, sahilde, kafelerde eş dost ile muhabbet edin.
96-Hicri “Mayıs Yedisi” şenliklerine katılın, denizde yedi dalgadan atlayarak çamlıkta piknik yapın.(Miladi 20 Mayıs)
97-6 Mayıs tarihinde “Hıdrellez” ritüelini izleyin.5 Mayıs gece yarısından sonra, ırmak ve denizin birleştiği yerlerde, Hızır Aleyhi selam’ ın geldiğine inanılan ve kuma çizilen dilekler ile konuşmayan kadınların içlerinden okudukları ve yazılısını denize attıkları dualardan oluşan ritüele son yıllarda erkeklerin de katıldığına (sınav, iş ve kariyer dilekleri ile) tanık olun.
98-Özellikle arife günlerinde mezarlardabayram namazlarında camilerde ki kalabalığın insan sıcaklığına tanık olun.
99-Çöremez, Yahudi düzü, Kürt Mezarlığı, Kiraz Tepe, Cuma Değirmeni, Balık Değirmeni, Derya Hamamı, İpek Yolu gibi adı bilinen fakat günümüzde unutulmuş yerleri siz keşfedin.
100-Dolunayın olduğu bir gecede ya sahildeki banklara oturup, ya da yüksek tepelerden “dolunay, yakamoz, Ünye” üçlemesinin muhteşem görüntülerini izleyin.

NOT:
”Ünye’ de Yapılması Gereken 100 Şey”  başlıklı yazımızı 300’e tamamladık. Fakat şimdilik 100 tanesini yayınlamak yeterli. Unuttuklarımızı siz de ekleyebilirsiniz.

4 Yorumlar

  1. Ünye hakkında pek bir fikrim yok lakin Ordu'nun o eşsiz sahili çok hoşuma gitmiştir. Özellikle Perşembe tarafında kalan kısımlar. Sessiz sedasız, tertemiz ve rahatlığı ile tam bir aile ortamı oluşturulabilir. Ellerinize sağlık, mutlu bloglamalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkürler. Oraları sevdiyseniz. Ünye'ye de gitmelisiniz o zaman

      Sil
  2. Nasıl güzel bir kaynak olmuş bu... Sayende Ünye'yi merak eder oldum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ÇOK TEŞEKKÜRLER
      merak edilecek kadar var hani :))

      Sil