“3. ULUSLARARASI ÇOCUK KORUMA KONGRESİ”
2018’DE ‘ÇOCUK  SAVUNUCULUĞU’
TEMASI İLE  ÜNYE’DE DÜZENLENECEK


Prof. Dr. Ayşe Haznedar Yalın, uzun yıllar eğitim aldığı ve çalışma hayatını geçirdiği Ankara’dan 2008 yılında çocukluğunu geçirdiği Ünye’ye geliyor,  Paşabahçe’de bulunan baba evini restore edip 3-6 yaş çocukları için Haznedar Çocuk Yuvasını kuruyor. Orada geçirdiği zamanları öyle güzel anlatıyor ki, benim de Ünye’de geçirdiğim çocukluğum gözlerimde canlanıyor.

“Musa dayımın anneme diktiği manolya ağacının dalları arasından denize bakmayı, ceviz ağacının yaprakları içinden meydanı izlemeyi, oradaki bitip tükenmek bilmeyen enerjiyi ve coşkuyu yudumlamayı seviyorum… İşin aslı ben Ünye’de yeniden kurduğum yaşamın her şeyini seviyorum” diyor.

2018 yılında Ünye’de gerçekleştirilecek olan “3. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi” için çalışmaların devam ettiği bu dönemde, Ünye’de Haznedar Çocuk Yuvasının bahçesinde bulunan o muhteşem manolya ağacının altında Prof. Dr. Ayşe Haznedar Yalın ile söyleşi yapma imkânı buldum. 

ÇOCUK KONGRESİ HAYALİMDİ GERÇEK OLDU

Ayşe Hanım, Kongrenin Ordu Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi, Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği ve Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği olmak üzere üçayağının olduğunu biliyorum. Bu Kongrenin Ünye’de yapılması fikri nasıl doğdu?

2014 Yılında İstanbul’da  I.Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi yapılmıştı ve kongre her açıdan çok başarılı geçmişti. Benim Ünye için hayallerim kendine göre hep büyük olmuştur O gün böyle bir kongreyi Ünye’de yapabilir miyiz? diye düş kurmaya başladım. Çocuk Koruma kongresi yapabilmek için ön koşulları öğrendim. Bölgede çocuk Koruma Merkezinin olduğu bir Üniversite ön koşullardan biriydi. Ordu Üniversitesinde merkezin kurulması için ön ayak oldum ve 25 Kasım 2015 tarihli resmi gazetede yönetmeliği yayımlanarak merkez kurulmuş oldu. 2016 Kasım ayında yapılacak II. Uluslararası Kongre’ye   III. Uluslararası Kongrenin  Ünye’de yapılmasını önermek üzere hazırlıklı gittim ve  her iki derneğin Yönetim Kurullarının kararıyla genel kurulda oy birliğiyle önerim kabul gördü. Bu benim bir hayalimdi ve oldu.

BU KONGRE SADECE ÜNYE İÇİN DEĞİL
TÜM KARADENİZ BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ

Ülkemizde ve dünyada  çocukların haklarının gözetilmesi, sağlıklı yaşam koşullarına  kavuşturulması gibi önemli konuların ele alınacağı kongrenin hangi tarihler arasında olacağı kesinleşti mi? Ünye’de böyle bir kongrenin yapılacak olması Ünye için ne anlam ifade ediyor?
Kongre 30 Eylül/3 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacak . Bu kongre sadece Ünye için değil tüm Karadeniz Bölgesi için önemli. İlk defa bir çocuk ihmal ve istismarı ve çocuğun tüm yaşam hakları bağlamında uluslararası bir kongreyi gerçekleştireceğiz. Çocuk koruma kongrelerinin temel amacı, çocukların ‘yüksek menfaatlerini’ zedelemeden, herhangi bir nedenle engellemeden gelişip büyümeleri için özen gösterilmesi konusunda toplum bilincini arttırmak ve çocuğun ihmali ve istismarı konusunda duyarlılık geliştirmektir ki bu nedenle tüm toplumlar adına bu içerikli kongreler önemlidir.




  
KONGRENİN ANA SPONSORU ÜNYE BELEDİYESİ

Çocukların aile içi şiddete maruz olması, eğitim alamaması, erken yaşta evlendirilmesi, ağır işlerde çalıştırılması konularında Ünye’de yaşayan çocuklar ne durumda herhangi bir araştırma yapıldı mı, sunulabilecek bir envanter var mı?

Benim bildiğim kadarıyla, bu konuda bir araştırma ya da envanter yok... Tabii ben rastlamamış olabilirim ancak bir yıl sonra yapılacak olan kongreye meslektaşlarımız tarafından bu bağlamda çalışmalar gelebilir.
   
Kongreye hangi kurum, kuruluşlar ve uzmanların katılmasını öngörüyorsunuz? Kongre sonunda alınan kararların hayata geçirilebilmesi için maddi ve manevi destek nereden sağlanacak?

Kongreye, çocukla ilgilenen tüm kurum ve kuruluşlar katılmalı çünkü içerik çocuk tema çocuk savunuculuğu…. Ben III Uluslararası Kongreyi  Ünye’ye almak için hazırlık yaparken önce Ünye Belediyesi Başkanı Sayın Ahmet Çamyar’ı ziyaret ettim ve amacımı ilettim. Bana ‘Ayşe Hoca eğer kongreyi Ünye’ye alırsan ana sponsoru Ünye Belediyesi’dir’ dedi . Gerçekten beni yüreklendirdi. Ünye Odalar Birliği ve Ünye Ticaret Odası sayın başkanlarıyla ve Ünye’mizin çok değerli iş adamlarıyla konuştum. Her biri maddi manevi  yürekten benim arkamda olduğunu söylediler bir başka deyişle Ünye benim bu konuda arkamdaydı ve ben zengin ,dolu ve güçlü bir yürekle kongreye gittim.    

DOKUNMAYA KIYAMADIĞIMIZ ÇOCUKLARIMIZIN
HAKLARINI KORUMALIYIZ
   
Söyleşi teklifimi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Bizler çocuklarımızı özenle büyütüyoruz. Onları büyütüp geliştirirken bedensel, ruhsal ve sosyal olarak  güçlü, sağlam, güvenli olmaları temel amacımız ancak bir gün biri geliyor bizim dokunmaya kıyamadığımız çocuğumuzun tüm yaşamını etkileyecek bir davranışta bulunuyor.. Onun yaşama, dünyaya incinmesine, öfkelenmesine, temel güvenin sarsılmasına kurmuş olduğunu geleceğini elinden almasına neden oluyor... Bu hak mıdır?


İşte kongrenin temel amacı, çocuğun yüksek menfaatlerini koruyarak yaşam hakkını gözeterek onunla onun için çocuk savunuculuğudur. Çocuklarımız adına herkesi kongreye davet diyor ve size bu söyleşi için teşekkür ediyorum.

0 Yorumlar