20 Haziran 2016 Pazartesi

BOLONEZ SOSLU LAZANYA TARİFİ

Lazanya, İtalyan mutfağının temelini oluşturan makarna tarifleri arasında lezzeti ve popülerliği ile ilk sıralarda yer alır. Peynirli, mantarlı, sebzeli ya da tavuklu lazanya tarifi gibi pek çok çeşit bulunsa da dünyaca ünlü yemeğin orijinal hâli, bolonez soslu; yani kıymalı olanıdır.​
Klasik lazanyatarifi üzerinde damak zevkinize göre yapabileceğiniz malzeme değişiklikleriyle farklı ve yaratıcı yorumlara da ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
15 adet lazanya yaprağı

Yarım kilogram kıyma
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
5 afet orta boy domates
10 adet mantar
1 adet havuç (rendelenmiş)
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı toz şeker
1’er tutam tuz, karabiber
Beşamel Sos İçin:
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
2 bardak soğuk süt
100 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)
Arzu edilen miktarda tuz, karabiber
Üzeri İçin:
1su bardağı toz parmesan
HAZIRLANIŞI
1. Bolonez sosu hazırlamak için 2 çorba kaşığı zeytinyağını, geniş bir tava içerisinde kızdırın. Üzerine yarım kilogram kıymayı ekleyip etin rengi dönene kadar kavurup pişirin.
2. 1 adet kuru soğanı yemeklik olarak, kabuklarını soyduğunuz domatesleri de küp küp doğrayın. Mantarları da istediğiniz şekilde doğrayıp sarımsakları ezin.
3. Rengi dönen kıymanın üzerine doğranmış soğanı, mantar ve domatesleri, rendelenmiş havucu, 2 diş sarımsağı, 1 çorba kaşığı toz şekeri, 1’er tutam tuz ve karabiberi de ilave edin. Biraz karıştırıp kaynamaya bırakın.
4. Sos kaynadıktan sonra ise ocağın ısısını düşürüp tavanın kapağını kapatın. Bu şekilde yaklaşık 1 saat kadar pişmeye bırakın. Süre dolunca sosu ocaktan alın.
5. Beşamel sos için öncelikle 2 çorba kaşığı tereyağı eritin. Eriyen yağın üzerine 2 çorba kaşığı unu döküp rengi dönene dek, yaklaşık 1 dakika kavurun.
6. Ardından, 2 bardak soğuk sütü ekleyin ve sos, muhallebi kıvamını alıp kaynayana kadar hiç ara vermeden karıştırın.
7. Kıvamını bulan sosa son olarak rendelenmiş kaşar peynirini de katın ve peynir eriyip dağıldıktan sonra sosu ocaktan alın.
8. Isıya dayanaklı fırın kabına hazırladığınız beşamel sostan bir miktar döküp yayın. Üzerine 5 adet lazanya yaprağını serin. Bolonez sostan da bir miktar alıp lazanya yapraklarının üstünü kaplayın. Bu işlemleri lazanya yaprakları bitene kadar tekrarlayın.
9. En üst kata son olarak artan beşamel sosu boşaltın. Makarnanın üzerini 1 su bardağı parmesan peyniri ile kaplayın.
10. Kıymalı lazanyayı, 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Üzeri kızaran yemeği fırından alıp servis edin.
Bolonez soslu lazanyanız hazır; afiyet olsun.

Knorr’un mutfak dünyasına ait en özel bilgileri ve püf noktaları paylaştığı www.herkessofraya.comadresini takip ederek dünyaca ünlü daha pek çok lezzetin tarifine ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

Ebru Bayrak dedi ki...

Amanınnnn nefis görünüyorrr :)

Gözde'nin Blog Günlüğü dedi ki...

Ahhh kıyma yiyemeyen ben bile şu görüntü karşısında nasıl içim gitti :)) Olsa dayanamaz yerdim :)

Makbule Abalı dedi ki...

Dopdolu bir sayfa olmuş. Pek çok tarife bir tık'la ulaşmak mümkün. Lazanya farklı bir tat. İtalyanların ana yemeği makarna olmasına rağmen hep formdalar, kilo almıyorlar.
Esenlikler diliyorum.

Sevgi Bolat dedi ki...

tarif defterime geçirdim bile harika görünüyor :)