Yılbaşı sofralarına yakışacak bir tarif vermek istiyorum size,
Eğer hindi dolmasından sıkıldıysanız buyurun 
KABURGA DOLMASI tarifine,
Müthiş bir lezzet ve davet sofralarına yakışacak bir sunumla
 iç rahatlığı ile misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz,
Biz bir haftasonu yaptık ve
anne babayı ve kardeşleri yemeye çağırdık,
Yılbaşı sofraları için de harika bir 
yemek olacağını düşündük,
Öncelikle iyi bir kasaba gidiyorsunuz  
1 adet  kuzu kaburga.
 (Dolgun etli, sırt yağı üzerinde) alıyorsunuz, 
kasabınıza rica ettiğinizde kaburganın 
bir tarafından kemik ile et arasına, etin kenarlarını 
kemikten ayırmadan 
keskin bir bıçak ile derin bir cep açıyor,
Size ise eve geldiğinizde etin terbiyesi ve
 iç pilavın hazırlanması kalıyor,
Etin marinesi için;1 çay kaşığı kimyon,kekik, 
 tuz , karabiber,yemek kaşığı zeytinyağı yeterli, 
Et marinası ile etin tüm dış yüzeyini iyice kaplayın. 
Buzdolabında bekletirken, iç malzemesini hazırlıyoruz, 
İç pilavı için, öncelikle ıslatıp kabuklarını soyduğum 
çiğ bademi kavurdum, kuş üzümü ekledim 
sonra soğanı ekleyip kavurdum özellikle tarçın, 
yenibahar ve karabiber, tuz ekledim,
 kavurduğumuz kuzu etini de ekledim 
pirince 1 e 1 su ekledim fazla yumuşak bir pilav
 olmamalı zaten etin içerisinde de pişeceği için, 
diri olacak pirinç biraz, tereyağı ve biraz zeytinyağı ile
 pilavı pişiriyoruz.
 
Eti buzdolabından çıkarıp, cebin içini tuzluyor ve pilavla dolduruyoruz 
Aşırı doldurmamaya ama boş da bırakmamaya özen gösterin.
 Etin açık kenarını büyük bir iğne ve fırın ipi kullanarak dikiyoruz. 
Büyük bir tencereye kaynamış su koyuyoruz, 
tencerenin içine ızgara koyup 
etin suya temasını önlüyoruz, suyun içerisine 
salça defne yaprağı ve tane karabiber koyuyoruz, 
eti ızgaraya koyup kapağını kapatıyoruz, 
3-3.5 saat hiç kapağını açmadan ocağın üzerinde kısık ateşte 
pişmesini bekliyoruz,
Etin hazırlanması ve pişmesi işi Mahocuma aitti,
İç pilav ise bana,
Ortaklaşa girişince mutfak işine daha zevkli oluyor,
Hanımlar eşlerle birlikte yapın bu zahmetli yemeği,
Onlar da işin içinde olunca daha bir güzel oluyor kuşkusuz,




Piştikten sonra bir fırın kabına alıp,
 üzerine yoğurt ve salça ile hazırladığımız sosu sürüyoruz
biraz tenceredeki sudan üzerine döküyoruz ve  
narlar gibi kızarıncaya kadar fırınlıyoruz,


Bu aşamalar biraz zaman alıcı o nedenle 
tüm gününüzü mutfakta geçirmeyi göze almalısınız,




Evin içine misler gibi kokular yayılınca
 evin muhtelif odalarında ikamet eden sakinlerin 
mutfakta "sınıf sınıf "diye kokuya geldiklerine 
şahit oluyorsunuz :)


Kalabalık bir sofrada Kaburga Dolması yemeğinin 
keyfini yaşamanızı öneririm,
Nur içinde yatsın Bedia Teyzenin bir sözü vardır;
 "zahmettir ama adettir" der,
Bu zahmete değiyor,
Herşey ağıız tadıyla, dostlarla, aileyle güzel,
Allah ağzımızın tadını bozmasın,
Hayırlı, sağlıklı, huzur ve barış dolu,
 umut dolu, mutlu sürprizli bir yıl diliyorum herkese,
Umarım tüm planlarımız hayallerimiz gerçekleşir,
MUTLU YILLAR
Afiyet Şeker Olsun....

9 Yorumlar

  1. Harika bir yemek ama zor bayağı...Babaannem ve devamında da annem kurban bayramlarında yaparlardı çok nefis olurdu ama o zamanlar benim bünyem kaldırmazdı ince zayıf yemek yemeyen bir kızdım...Şimdilerde mükemmel kaldırırım olsada yesek anları ellerinize sağlık...mutlu yıllar

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor şimdiden iyi yıllar afiyet olsun

    YanıtlaSil
  3. zahmetli ama sanırım uğraşa değer, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Çok emekli, çok lezzetli bir yemek. Ama iş bölümüyle yapılması yemeği daha da lezzetli kılacaktır eminim.
    Sağlıklı, güzel, bereketli yıllara...

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten emeğinize değmiş gözüküyor :)Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Muhteşem gözüküyor Maviannem ellerine sağlık . Mutlu yıllar şimdiden ve sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. 2016 hedefiniz "Şef Aşçılık" olabilir mi? Bu sıralar zor yemeklerle uğraşıyorsunuz. Dikkatimi çekti. Mutlu senelere... Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Afiyet olsun ellerinize sağlık :) Mutlu yıllar canım :)

    YanıtlaSil