11 Aralık 2015 Cuma

EVDE KEFİR YAPMANIN PRATİK YOLU VE KEFİRİN FAYDALARI


Görseller:Google
Güzel arkadaşım Gül sayesinde Kefir ile tanıştım,
Ve yazdan beri o bakterilerime gözüm gibi bakıyor ve kefirimi kendim yapıyorum,
Benim yıllar önce kuzum Nilgün'ün elleriyle yapıp da masama bir bardak bıraktığı güzelim Kefir'i ayran zannederek içmişliğim ve sonrasında ilk kez içtiğim bu değişik tadı beğenmeyip redetmişliğim var, 
Şimdi utanarak itiraf ediyorum !
Gül, ayakta sağlam durmamı Kefire borçluyum dediğinde onu can kulağı ile dinledim ve mayalamam için verdiği bakterilerimle eve koşup işleme koyuldum,
Aşağıda adım adım anlatmaya çalıştım size nasıl yapılacağını,
Öncelikle probiyotik bakteri sahibi birini bulmalısınız ve sürekli üreyen ve çoğalan bakterisini size vermesini sağlamalısınız,
Olmadı ben size veririm, benimkiler ürüyor ve dostlarıma vermekten mutluluk duyuyorum,

ÖNEMLİ NOKTA: Probiyotik bakteriye asla METAL değdirmiyoruz,
Suyun içindeki bakteriyi plastik süzgeçle süzüyoruz ve musluktan akan suyun altından geçiriyoruz,
Oda sıcaklığındaki 1 lt  günlük sütü alıyoruz, ( 1 çay bardağı sütü bakteri eklediğimizde şişeden taşmaması için ayırıyoruz)
Bakteriyi içerisine koyuyor ve şişeyi karıştırıyoruz,
Bir mutfak havlusu ile sarıyoruz,
Mutfağın içerisindeki bir dolabın içerisine koyuyoruz,
Yazın 1 günde, kışın ise 1.5 günde mayalanıyor,
Mayalanınca şişedeki KEFİR’i yine plastik süzgeçle süzüyoruz,
Bakteriler süzgecin yüzeyinde kalıyor,
Su ile yıkıyoruz ve bir kavanoza koyup üzerine su ekliyoruz,
Buzdolabında saklıyoruz,
Ta ki yeni bir mayalama işlemi yapana kadar,
Şifa Olsun….

 
FAYDALARI İSE SAYMAKLA BİTMİYOR;

1. Probiyotikleri doğal olarak içerir, 
(Probiyotik; hayat için öncelikli anlamındadır ve probiyotikler canlı mikroorganizmalardır, çok küçük ama faydaları çok büyük canlılardır. )
2. Kefir danesinin içerisindeki faydalı mikroorganizmalar sütün mayalanması sürecinde süte geçer ve bu güzel ortamda gelişerek kefiri oluşturur. 
3. Sindirim sisteminiz için çok faydalı olan bu mikroorganizmalar özellikle midenizde, ince ve kalın bağırsaklarınızda çok faydalı olacaktır.
4. Hipokrat “bağırsak hastaysa tüm vücudun da bundan etkilendiğini” söylemiştir. 
5. Düzenli kefir tükettiğiniz sürede bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını kendiniz de fark ettiğinizde bu probiyotik ve prebiyotiklerin hayat için ne kadar önemli olduğu siz de hissedeceksiniz. 
6. Hem ishal hem kabızlık sorunlarında düzenli kefir tüketmeniz normal bağırsak floranıza kavuşmanızda destek verebilir. 
7. Cilde, mideye ve kronik yorgunluğa da iyi gelir,
(İnternette gezindiğinizde ise 10 larca faydasına rastlarsınız bunların haricinde, Ben burada sadece birkaçına değindim....)

7 yorum:

pudra şekeriM mehtap dedi ki...

Geçen yıl çocuklar çok içiyordu marketlerde satılan ve özellikle tavsiye edilen bir markanınkini ara da yine alıyorum . Tabii evde yapabilmek şahane bir olay, şifa olsun , sevgiler...

Duru Ecrinin Annesi dedi ki...

Çok iyi oldu bu paylaşım,bana da bir arkadaşım verdi ama ben sütü üzerine boşalttığımda tekrar buzdolabına koyuyordum yanlışmış demek ki. Paylaşım için teşekkürler.

Siyah kuğu dedi ki...

Ben son haftalarda kullanıyorum çok faydası var ama evde yapımını anlamadım:(

Makbule Abalı dedi ki...

Ne güzel ve yararlı bir paylaşım.Kefir benim de hep hazırlamayı düşündüğüm bir ürün. Ama sanırım biraz çaba gerektiriyor. Ön hazırlık probiyotik bakteriyi bulabilmek herhalde işin en zor yanı.Ama sonuç o çabaya değer herhalde.
Esenlikler diliyorum.

Hayat İzlerim, Kitap Sesleri dedi ki...

Ben de denedim çok güzel oldu. Ama sonrasında çok gaz yaptı bana. Faydasını çok gördüm ama.

Kafa Dergi dedi ki...

Kefir bir kez dışarıdan almıştım sevmemiştim tadını. :)

Mavianne kitabım Ters Düz çıktı! :)

Emel Sevren Pınar dedi ki...

Evde yapabilmek harika! çok sağlıklı olduğunu okuyorum, ayrıca krebe, pancake ve keklere de koyuyorum ben.
Çok teşekkürler mavi anne bu harika paylaşım için.