Ramazan ve Kurban Bayramları’nda ziyarete gelen küçükler başta olmak üzere herkese mendil verme geleneğinin, günümüzde unutulmaya yüz tuttu.
Ünye’de bayram ziyaretine gelenlere bayram mendili hediye eden Muharrem Canbulat, bayram harçlığını mendil içinde verdiği çocuğa, “Bizi ziyarete geldin sağol, sende büyüdüğünde seni ziyarete gelenlere bayram mendili vererek bu geleneği devam ettir” diyerek tavsiyede bulundu.


Kentleşmenin yaygınlaşması ve teknolojideki hızlı gelişmeler, geleneklerin unutulmasında önemli bir rol oynuyorken, bayramlarda ziyarete gelen çocuklara mendil verme geleneği de artık neredeyse bitme noktasına geldi. 
Bayram Mendili Türk kültürünün güzel örneklerinden biriydi. Eskinin düşünceli insanları, açıktan bayramda ne harçlık verdiğini göstermez, çocuğu da utandırmamak için bayram harçlığını mendilin içine koyarak verirdi. Artık bu geleneği yaşatmak ve yaşayabilmek çok zor bir hale geldi.
Günümüzde bu geleneği yaşatanların sayısı oldukça azaldı. Değişen ya da ortadan kalkan pek çok gelenek gibi büyükler tarafından bayramlaşmaya gelen çocuklara mendil verme geleneği de unutulmaya yüz tuttu.
Bu geleneği yaşatmaya çalışan, günlük yaşantısında mendil kullanan kendisine bayram ziyaretine gelenlere bayram mendili veren Muharrem Canbulat, gazetemize yaptığı açıklamada, kendine özgü bayramlar gelenek ve göreneklerinin değişikliğe uğradığını, bazılarının ise tamamen unutulduğunu söyledi.
Kentleşmenin yaygınlaşması ve teknoloijideki hızlı değişimin geleneklerin unutulmasında önemli rol oynadığını belirten Canbulat, bu kapsamda bayramlarda ziyarete gelen çocuklara mendil verme geleneğinin de artık nerdeyse bitme noktasına geldiğini vurguladı.  
Mendilin eskiden bir ihtiyaç olduğunu, herkesin cebinde mutlaka bir mendil taşıdığını dile getiren Canbulat, “Teknolojinin gelişmeye paralel olarak yaygınlaşan kağıt ve ıslak mendiller nedeniyle artık bu alışkanlığı unutturdu” dedi.
75 yaşındaki Muharrem Canbulat, geçmiş yıllarda bayramlaşmaya gelen küçük çocuklara mendil hediye etmenin ayrı bir önemi bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Bayram ziyaretlerinin en güzel yanı, yaşlı büyüklerin ya da akrabaların evlerine gidildiğinde şekerle birlikte cebinize mendil konulmasıydı. Çocukluğumdan beri bizim ailede bayram ziyaretine gelen çocuklara mendil verirler. Mendilin içerisine ise bayram harçlığını koyarlar. Sende bizi ziyarete geldin sağol. Sende büyüdüğünde seni ziyarete gelenlere bayram mendili vererek bu geleneği devam ettir. Günümüzde hızlı kentleşmeyle değişen ya da ortadan kalkan pek çok adet gibi büyükler tarafından bayramlaşmaya gelen çocuklara, torunlara mendil verme geleneği de unutulmaya yüz tuttu."

Ünye KENT Haber

4 Yorumlar

  1. çok küçükken annemin halası verirdi bana bayram mendili. onu sadece bayramlarda görürdüm ve aklımda tek kalan bayram mendilleri olurdu. ne kadar güzel bir gelenek. şimdiki çocuklar bundan bi haberler ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  2. Canım annem hala torunlarına harçlığı mendil içinde veriyor.Bir aralar mendil bulmakta bile zorlanıyordum.(annem yaşlı olduğu için mendil satılan yerleri dolaşamıyor.onun için ben alıp ona stokluyorum)Ancak englısh home sağ olsun orada bulabiliyorum.Zaman zaman madam coco dada bulunuyor.Arayanlara duyurulur.:))))

    YanıtlaSil
  3. ne güzeldi hakkaten topladıgım mendillere oya yapmayıda öğretmişti babaannem :) en güzel bayramlar o günlerdi sanırım.

    YanıtlaSil
  4. Küçüklüğümden bende hatırlıyorum. Ne kadar sevinirdik. Haklısın çok değişim gösterdi bu günler. Muharrem amcayı tebrik ediyorum ve saygıyla ellerinden öpüyorum...
    Sevgiler güzel arkadaşım...

    YanıtlaSil