Babam benim çocukluğumda Ünye'de gazoz yapardı,
Çataltepe Gazozu,
Karadenizin ilk gazoz fabrikasını rahmetli dedem kurmuş,
Anafarta İlkokulunun arkasında yer alan gazoz fabrikasını,
Her tenefüste arkadaşlarım ile ziyaret eder, sade ve meyvalı gazozlardan içerdik,
O zamanlar cola ve pepsi yaygın değildi,
Elle yapılırdı gazoz, makinalaşmamıştı daha herşey,
Ne zaman ki, makinalaşma ve büyüme başladı,
Bizim de Gazoz Fabrikası kapandı,
Malesef devre ayak uyduramadı,
Ünyeliler 1938'de kurulan bu gazozun tadını hala unutamadıklarını ifade ederler...

(ÜNYE Çataltepe Gazozu-1972)
       (Soldan sağa: Hasan Korkmaz, Ahmet Şimşek, Muharrem Canbulat, Ahmet Şahin)

60 yıllık Gazozcu Canbula Muharrem Diyor ki!

Lütfen çocuklarınıza torunlarınıza siyah gazozlardan yani kolalı içeceklerden uzak tutun ve sizler de içmeyin. Seneler önce Ünye'de bir sohbetimizde, Sayın Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu kardeşimiz Üniversitede yaptıkları araştırmalarda kolanın alışkanlık yaptığını ve zararlı olduğunu ispatlamış ve yayınladıklarını anlatmıştı. İnsan vücuduna zararı kabul edilmesine rağmen yabancı firmaların ısrarlı reklamları promosyonları ve bedava dağıtımları nedeniyle herkes içmeye devam ediyor. Yaz kış masada kola olmadan yapamıyorlar. Tiryakilik yapıyor adeta kola. Kolanın zararlarını tekrar hatırlatarak uyarıda bulunmak istedim sizlere.
İMZA:Muharrem Canbulat
Özcan Deniz ve Sıla'nın reklam filmi ne kadar çok konuşuldu biliyorsunuz,
Bence marka istediği reklamı yaptı ve çok konuşulan bir reklam ile belki de tüketimini artırdı.
Reklamlarla da özendirilen Kola aslında o kadar da masum değil. Birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum; 
Bir litre kolada yaklaşık 400 kalori diyebileceğimiz enerji özellikle çocukluktan başlayarak şişmanlık, obeziteye sebep oluyor. Bunun yanında fast food tüketiminin yanında alınan kola  kilo problemini ortaya çıkarıyor. Kola tüketimi ayrıca kafein bağımlılığı oluşturuyor ve bu kolanın tüketimini daha da arttıran bir kısır döngü halini alabiliyor.
Kola içildiği andan itibaren kan şekerini yükseltiyor ve vücudunuzun yağ depolama mekanizmasını aktif hale getirmesine sebep oluyor. Kan şekerindeki bu ani yükselme elbette ki ardından ani bir düşüşe yerini bırakıyor ve bu şekilde gerçekleşen dalgalanmalar öncelikle kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok alanda hastalıkların baş göstermesine sebep oluyor.
Kolanın içeriğinde yüksek oranda şeker, kafein, boya maddeleri, fosforik asit, karbondioksit gibi sağlık için zararlı maddeler kolanın zararları arasındadır. Bir bardağında yaklaşık 32 küp şeker bulunmaktadır. Kafein kullanımı huzursuzluk, uykusuzluk, heyecan, sinirlilik ve sindirim şikayetleri gibi zararlara neden olmaktadır.Genel olarak kola böbreklerden kalsiyum atımını hızlandırır, diş çürümelerine neden olur,aşırı tüketimi kas hastalıklarına neden olur ve ani olarak kan şekerini yükselttiği için, vücudun yağ depolamasına neden olmaktadır.

6 Yorumlar

  1. Yıllardır belki 10 yıl olmuştur kola içmeyi bırakalı. Oğlum da içiyor çok zarar çok . Bir de cips var aynı şekilde . Keşke hepsini yasaklasalar. ..

    YanıtlaSil
  2. bu kadar zararına ragmen insanlar hala nasıl cola içebiliyor?
    seneler seneler sonrailk defa o da markette buldum diye niğde gazozu içtim.
    çocuklara kıymasınlar :(

    YanıtlaSil
  3. biz evimize almıyoruz gittiğimiz yerlerde de içmiyoruz bunların yanı sıra gazlı içeceklerin içinde bulunan alkol beni daha da korkutuyor. teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. ayyyyy sizin gazoz de miiiii :)

    gördün mü baksanaaa 3. kitabım çıktı yaaa :)

    YanıtlaSil
  5. Biz hiç almıyoruz çocuklarımızı korumak için ama dışarda bir yerde gördüklerinde hiç görmedik gibi davranıyorlar kötü bir durum oluyo bizim için.

    YanıtlaSil