23 Haziran 2015 Salı

İFTAR SOFRALARI- EKŞİLİ SULU KÖFTE

Ramazan'ın olmazsa olmazları tabi ki, iftar ve sahur sofraları,
Öyle bereketliler ki, yaptığınız yemek sanki azalmıyor çoğalıyor, artıyor,
Ramazan bereketi böyle bir şey sanırım,
Allah olmayanlara da versin,
Çok şükür sofralarımız şenlik yeri gibi Ramazanda,
Sahurda en çok kahvaltı yapmayı seviyorum, yumurta ve çay olmazsa olmazlarımız,
Geçen gece sahur için Esin'in böreğini yaptım, tavsiye ederim
Tarifini vereceğim sonraki günlerde,
Fırında Çi Börek ismi koydum ben ona,
Haftasonu başlayan ve 3 gün devam eden İzzet Çapa'nın Cemalnur Sargut röportajını okumanızı şiddetle tavsiye ederim,
Ramazanı o kadar güzel anlatmış ki, Birkaç alıntı yapmak istiyorum müsadenizle;
- Allah'ın lütfuyla bütün ayların üzerinde şifa ve rahmet veren aydır. O kelimedeki her harfin bile ayrı bir manası vardır Ramazan; R harfiyle başlar mesela, bu rahmet demektir. Allah'ın nurunun üzerimize yağacağı anlamına gelen N harfiyle de biter. 
- ........özellikle gıybet ve kalp kırmanın Ramazan ayını sakatladığını bilmek lazım, 
- Yememek, içmemek gibi bazı şer'i kurallar... Bunlara tüm gün uysan da, eğer sinirli davranışlar sergilersen orucun zedenlenmiş olur. 
Dün akşam iftara Ekşili Sulu Köfte yaptım,
Kıymayı, soğanla, pirinçle ve çeşitli baharatlarla yoğurup, minik toplar yaptım,
Daha sonra patatesi ve havucu minik minik doğradım,
Tereyağı eritip salça kattım ve patates ve havucu çevirdim,
Kaynar su ekleyip içerisine köfteleri attım,
İyice pirinçler şişene kadar piştiler,
Almadan önce bir yumurta sarısını yarım limon ile çırpıp içerisine kattım,
Epeydir yapmamıştım,
Göz kararı aklımda kaldığınca yaptım,
Güzel bir sonuç aldım,
Öneririm sizlere de,

 
Fırında Patatesli Tavuk yaptım başka bir iftara da,
Patatesleri halka şeklinde doğrayıp yağladığım fırın tepsisine dizdim,
Ocakta kızdırdığım tavada tereyağını eritip içine sarımsak, salça domates, yeşil biber katıp kavurdum, 
Gögüs veya şişlik kısmından kemiksiz tavuğu üzerine katıp kapağını kapatıp biraz pişmesini sağladım,
Sonrasında ise fırın tepsisine patateslerin üzerine bu karışımı döküp fırınladım,
Afiyet Şeker Olsun...


İFTAR MENÜSÜ-1
- Nohutlu Yarma Aşı Çorbası
- Ekşili Sulu Köfte
-Fırında patatesli tavuk
-Domatesli Pilav-
- İrmik Helvası (Fahir'in elinden)
İFTAR MENÜSÜ-2
-Tarhana Çorbası
- Etli Yeşil fasulye
- Pilav
-Kalbura Bastı (Ahmet Can'ın elinden)

İFTAR MENÜSÜ-3
- Buğdaylı pazı çorbası
- Ali Nazik
- Zeytinyağlı Barbunya
- Hoşaf
Aşağıdaki muhteşem Ayşe Abla'nın sofrası, yağmurun azizliğine uğradı malesef,
Paldır küldür içeri taşımak zorunda kaldık masayı,
Ankara'da dolu yağdı, yağmurla beraber Haziran ayında gök delindi adeta!!
Cemalnur Sargut'un  anlattıklarından en sevdiklerimi paylaşmak istiyorum;

"...........insanın her zaman kendini zapt etmesi çok önemli. Hele ki Ramazan'da kalp kırarsanız, tuttuğunuz oruç zedelenir. İnsan-ı kamiller kalp kırmanın, Kabe'yi yıkmayla aynı şey olduğunu söylerler. "
" Peygamber Efendimiz 40 gün üst üste et yememeye dikkat ediyorlarmış. Konuyla ilgili Hz. Ali'nin "Üst üste et yiyenin bütün manevi manası kesilir" diye sözü var. Nedenini de şöyle açıklıyor; "Çünkü et vahşileştirir. Üst üste yemek doğru ve iyi değildir. Arka arkaya yenecekse de kuzu ve koyun gibi eti yumuşak hayvanlar tercih edilmeli. Bunun yanında deniz ürünleri kişiye dokunmuyor ve susatmıyorsa tüketilebilir."

4 yorum:

gungece dedi ki...

Fato'cum bu menü işi iyiymiş ya, her gün yapsana, ne pişircem diye düşünmekten beynim yanıyor:))
Hayırlı Ramazanlar olsun canım.

Emel Sevren Pınar dedi ki...

okudum bende çok keyifle 3 gün. Hakikaten görmemiz gereken bir sürü şeyi gösteriyor, anlatıyor o söyleşi.
Sağlıklı, huzurlu bir Ramazan ayı dilerim Mavi anne.
Sevgilerimle

Hayat İzlerim, Kitap Sesleri dedi ki...

Ben de iftara ne yapayım diye düşünüyordum; bunlardan biri alternatif olabilir.
Teşekkürler Maviannem :)

Heyyfi dedi ki...

Canım, bu ne dolu dolu bir yazı olmuş. Ellerine sağlık...
Menülere bayıldımm...
Afiyet olsun. İyi ramazanlar dilerim... Sevgilerimi gönderiyorum...