Saatler tam 12'yi vurduğunda usulca kaçıp kimselere çaktırmadan "kırmızı don" giymeli!! Tüm sene donanacağına inananlar her yıl bu ritüeli yapmaya devam ediyorlar. Kim söylemiş, nereden çıkmış bilen var mı ? Bir gerçek var ki, yılbaşı yaklaşırken iç çamaşırı sektörü kırmızı ile coşuyor, kadınlara da onları satın almak düşüyor tabi.

Nesrin Topkapı ile birlikte göbek atarak girerdik yeni yıla. O zamanlar her yer "Dansöz" dolu değildi. Dürüst insanların, saf ve temiz duyguların arasındaydık biz çocuklar. Ya da biz öyle olduğumuz için çevremizi de öyle görürdük. Bizim için dansöz 31 Aralık gecesi çıkması dört gözle beklenen Nesrin Topkapı idi.

Saatler 12'yi gösterdiğinde Zeki Müren görünürdü ekranda ve  " yeni yıla, mutlu, huzurlu, kıvancla girelim. gülün evet sizde gülün, sen de gül" benzeri yeni yıl mesajı verirdi; Sonrasında o buğulu bakışları, rujlu dudakları ile gülümser, ojeli elleri ile şarkının içine girerdi adeta.

Her seferinde anneme "anne Zeki Müren kadın mı? erkek mi?" diye sorardım, çocuk aklımla şöyle düşünürdüm ;  ojeyi ve ruju kadınlar kullanırdı, ama saçı ve giysileri erkek gibiydi. Kafamdaki bu karmaşayı bir türlü çözemezdim. Annem de büyük ihtimal kaçamak geçiştirici cevaplar verirdi diye hatırlıyorum.

Bu şekilde kabul etmiştik Zeki Müren'i biz severdik  o kıyafetleri, makyajı,  İstanbul Türkçesi ile kibar ve saygılı konuşmasıyla.   Zaten şarkıları yorumlaması ve sanatkarlığını ölçmek bizim harcımız değildi.

Yeni yılın gelişini kutlardık coşkuyla. Noel veya Christmas değildi bizim kutlamamız. 70 li yıllardan bahsediyorum. Kimse de "gavur adeti, ne diye yeni yılı kutluyoruz" demezdi. 

O gece amcamlar gelirdi bize, ailece özenerek kurulan sofrada yeni yıl yemeği yenir. Tombala, fır döndü gibi masa oyunları oynanır. "Fır döndü" yü şimdiki çocuklar pek bilmez sanırım. Altıgen prizma biçiminde, fındık büyüklüğünde bir oyun aletiydi ve ortaya herkes 50 kuruş veya 1 lira gibi sembolik paralar koyardı. Sonra herkes sırayla fırdöndüyü döndürürdü ve dönmesi durup yere yatan fırdöndünün yukarıya gelen yüzündeki yazıya göre ( 1 er koyunuz, hepsini al, 3 koy gibi)  o döndüren kişi bir şeyle kazanır ya da kaybederdi.
Bolca çerez, meşrubat tüketilirdi. TRT'nin eğlenceli yılbaşı programı seyredilirdi televizyon karşısında. Saat tam 12'de herkes birbirini kucaklayıp yeni yılını kutlardı.












Okulda da yeni yıl çekilişi yapardık sınıfça. Kim kime çıktı söylemezdik, sürpriz olmalıydı hediyeleşme. Öğretmene kimin hediye alacağı ve öğretmenin hangimize hediye alacağı en önemli ve merak edilen konuydu. 
YENİ YIL YENİ YIL YENİ YIL BİZLERE KUTLU OLSUN
YENİ YIL YENİ YIL YENİ YIL HERKESE KUTLU OLSUNNNNN

7 Yorumlar

  1. Benim en özlediğim şey kartpostallar. Kar manzaralı pırıltılı iyi dileklerle dolu yazılı objeler. Bir ara koleksiyonunu yapardım. Yeni yılın kutlu olsun. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel yazi olmus kalemine saglik canim yeni yil mutluluk huzur saglik getirsin inşallah seni seviyorum. ?

    YanıtlaSil
  3. Desenize gün geçtükçe geçmişi özlerken "yeni yılı kutlamak" bile eskiden güzeldi.

    YanıtlaSil
  4. Canım ne güzel yazmışsın yine. O yıllara döndüm.
    Güzel günlerdi gerçekten.
    Yeni yılını kutluyorum ve beklediğin tüm mutlulukların seni bulmasını diliyorum güzel arkadaşım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ne güzeeel anlatmışsın MAVİANNECİM :))harika yolculuğa çıkardın bizleri.Keşke o günler geri gelse.SEvdiklerinle birlikte harika mutlu ,huzurlu,sağlıklı en önemlisi sene diliyorum.Her şey gönlünce olsun :))

    YanıtlaSil
  6. Maviannem, çok çok güzel bir yıl olsun hepimize. Ne güzeldi yeni yıl kutlamalarımız, yeni yıl heyecanı gibisi var mı :)

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel hepimizin anilari ortak aslında. Mutlu yıllar dilerim Maviannem :)

    YanıtlaSil