Sorularımı yanıtlama inceliğini gösteren Ayşe Kulin “Hayal”ini anlattı;


Son kitabınız “Hayal” içinizi döktüğünüz bir kitap olmuş. Biz okurlara ulaşana kadar bir kitabın katettiği yolları görmek, yaşadığınız tecrübeler benim gibi yazarlık hevesinde olanlara büyük bir öğreti tarzında. Genç yazarlara vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?
Tek bir mesajım var; yazmak istiyorlarsa gerçekten,  asla vaz geçmesinler. Zaman tüm olumsuzlukları yeniyor, yeterli azimli olsunlar.
İlk kitabınız “Güneşe Dön Yüzünü”, ilk basımı yanlışlarla dolu olması ve bu şekilde yayınlanması sizin açınızdan tam bir hüsran olmuş. Ancak, yılmamışsınız, bir müddet ara verseniz de her zaman yazmaya devam etmişsiniz. Azminizi ve çalışkanlığınızı örnek almamız gerektiğini düşünüyorum. Bu inancınızı neye borçlusunuz?
Yazmak için yaratılmış olduğuma dair inancıma. Geç de olsa bir gün başaracağımdan hiç şüphe etmedim. Yazdıklarımı beğeniyordum demek ki!
Öykülerinizin yayınlanması için yayınevlerine gittiğinizdeyaşadığınız olayları da tüm açıklığı ile anlatıyorsunuz. “Ünlü olmak değil, sadece yazar olmak istiyorum” diyorsunuz. Günümüzde çoğu insan ünlü olmak için yazar oluyor, oyuncu oluyor. Bu inanç farkına ne diyorsunuz?

Gerçekten yazar olmak isteyen biri  geç ve güç de olsa, yazar olur. Ün peşinde olanın işi çok daha kolaydır. Ünlü olmanın çeşitli yolları var. Bir ünlünün peşine takılarak dahi ünü yakalamak mümkün.

HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN
Kitabınızın basılacağı müjdesini verdiğinizde anneanneniz size “hayal kızım hayal, hani birşeyler yazıyordu ya, yine hayal, yine hayal” dediğini ve o anda 42 yaşında olan Ayşe Kulin’in, “bu evrende varoluş nedenim olduğuna inandığım tek becerimin adı oldu hayal” diye düşündüğünü söylüyorsunuz. Son kitabınızın adını da bu diyoloğu hiç unutamadığınızdan “Hayal” koyuyorsunuz. Hayallerin de bir gün gerçekleşebileceğini görüyoruz sayenizde. Neler söyleyeceksiniz bu konuda?
Sizin zaten sorunuzda bizzat ifade ettiğinizi... Hayallerinizin peşinden gidin!
Hayatta aldığı tüm darbelere cesurca göğüs germiş, ekmeğini taştan çıkarmış, yere sağlam basan, Türk Kadınına rol model kadınlar biri olduğunuzu görüyoruz kitabın sayfalarını çevirdikçe. Koca parasına muhtaç olmadan da kendi becerileri ile her zorluğun üstesinden gelinebileceğini gösteriyorsunuz kadınlara. Ülkemizde koca şiddetine ve baskısına maruz kalan kadınlara neler söylemek istersiniz?
Cesur olmalarını, kendilerine güvenmelerini, ezilmeye, dövülmeye razı gelmemelerini. Bu dünyaya bir kere geliyoruz, mutlu olmak, sevmek ve sevilmek hepimizin hakkı.  Sevmeyi, saymayı bilmeyen bir kocanın sağlayacağı lokmayla doyacak karınlarımızı biraz gayretle kendimiz de doyurabiliriz. Ve bakarsınız, bir başkasında aradığımız sevgiyi buluvermişiz.
EN ÇOK İSTEDİĞİM ŞEYİ BAŞARDIM : YAZAR OLDUM
“Hatırlamak geçmişi yeniden yaşamak gibidir bazen” diyorsunuz. Bu kitabı yazarken siz de tekrar yaşadınız tüm bu yılları sanırım. Kitap bitince kocaman bir rahatlama mı doldu yüreğinize yoksa, hüzün mü duydunuz?
Hiç biri! Rahatlama hissetmedim çünkü bu bir iç dökme değil, hatırlamaydı hem de sadece başımdan geçen komik olayları. Hüzün duymadım çünkü onca çabalama boşa gitmemişti. Eğitimlerini tamamlamış,  iş, güç sahibi olmuş, iyi evlilikler yapmış,  iyi çocuklar yetiştiren, ailelerine düşkün dört evladım vardı ve en çok istediğim şeyi başarmıştım; yazar olmuştum.  
Ayşe Kulin’in 28 yıl önce kendine verdiği söze sadık kalması, kendi özgür irade ve isteğiyle sevdiğiyle birlikte olması, hiç bir makamın onayına gerek duymadan. Bu hayat gerçeğinizi biz okurlarınızla tüm samimiyetinizle paylaşmanız beni çok etkiledi açıkçası.  Bu konuda eklemek istediğiniz bir husus var mı?
Eğer birlikte dünyaya çocuk getirilmeyecekse, hele de çiftler daha önce evliliği denemişlerse, evliliğin hiç gerekmediği kanısındayım. Nikah memurunun veya hangi dinden olursa olsun, bir din adamının kıydığı nikah, sevginin, saygının ve sadakatin ne zaman garantisi olmuş ki? Mutluluğu birlikte olmak isteyen iki kişi yaratıyor, bunun için de imzalanmış bir kağıda ihtiyaç yok.
ÖN PLANDA VE GÖZ ÖNÜNDE OLMAYI HİÇ SEVMEDİM
“Bu ülkede aynı anda iyi ve çok satan yazar olmak neredeyse mümkün değildir. Ya iyi bir yazar olunacak, ya da çok satan. En baba eleştirmen bile karizmayı çizdirmemek için çok satan yazara iyi yazar demiyordu.” Hayal’de çarpıcı bulduğum bölümlerden biri. Sanırım bu konuda da sizi çok üzdüler. Ne söylemek istersiniz size tüm bu burun bükenlere?
Yok, beni çok üzmediler. Biraz şaşırttılar, biraz düşündürdüler ve insan karakterine dair bir şeyler daha öğrettiler bana. Tek diyeceğim, canları sağ olsun!
Burcunuz Başak ve burcunuzun özelliği olarak kendinizi “pısırıklığa yakın bir arka plan merakı vardır bende babamdan geçme” diyorsunuz. Atabildiniz mi bu huyunuzu?
Huyları atmak pek mümkün değildir. Ön planda ve göz önünde olmayı hiç sevmedim, hala sevmiyorum. Hatta yeni bir kitap yazarsam, tanıtımının sadece imza ile sınırlanmasını talep edeceğim ki, yayıncı yatırımını çıkarabilsin. Bu yıl sonu itibariyle de her türlü konuşma teklifini geri çevirme kararı aldım. Gerçekten çok sıkıntı çekiyorum kalabalıkların önünde ve bana kalan ömrümde, istemediklerimi yapmama hakkım olduğunu düşünüyorum.

10 Yorumlar

  1. ben Ayşe Kulin'i böyle canlandırmamıştım hayallaerimde.Şimdi ise kitabı çok merak ettim en kısa sürede alıp okumalıyım

    YanıtlaSil
  2. hem gurur duydum hem kıskandım seni. Benim de ilk okuduğum kitabı adı aylindir. Kitaptaki asil kadınların resimleri beni romandan önce fotoğrafların içine sokmuştur. Hemşehrim yazar Nazan Bekiroğlu gibi

    YanıtlaSil
  3. Doğrusu, şaşırdım. Onun diğer kitaplarını okumuştum. Türk kadınlarından, farklı olmayı bilerek istemiş, bedelini ödeyen insanların otobiyografilerini yazmıştı. "Adı: Aylin" kendi ailesinin izleri vardı. Otantik ve bildiğimiz bir kültüre sahip olduğunu düşünüyordum. Neredeyse, karakterleriyle birebir örtüşen düşüncelere sahip.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Mavi Anne, merhaba, yazıyla ilgili değil de şunu soracağım ben: yahu size ulaşabileceğimiz bir mail adresi niçin eklemiyorsunuz sayfanızın kenarına, belli mi olur lazım olabilir... :)

    YanıtlaSil
  5. güzel ve sımsıcak bir söyleşi olmuş devamını bekliyoruz teşekkürler.. aysel

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir röportaj olmuş. Ayşe Kulin'i ayrı severim. Hayal baş ucumda bekliyor, okuyacağım en kısa sürede, sevgiler Maviannem :)

    YanıtlaSil
  7. canım kanki, bu röportajlarını bir araya toplasan diyorum artık.

    Çok güzel bir röportaj olmuş... facede yazınca burayı atlamışım:)

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar harika bir gun yasamissin, cok ozendim :)cok guzel bir soylesi olmus :))
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  9. harika bir röportaj olmuş ikinizin de yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  10. İçten bir röportaj olmuş.
    Hayal'İn konusunu bilmiyordum , çok merak ettim elimdeki kitap biter bitmez alıp okuyacağım.

    YanıtlaSil