Murat Menteş, kitapta 100 yaşını geçmiş İstiklal Harbi Gazisi Ruhi Mücerret'in gözünden günümüz dünyasını, onun 100 yıllık tecrübelerini, hayata bakışını, ölümü (ya da ölümsüzlüğü mü demek lazım) su gibi okunası bir dille bize sunuyor.
 
Bu dünyadadır, cennet ve cehennem derler ya, aşağıdakileri okuyunca bu sözün doğruluğunu anlıyoruz.
 
Ruhi Bey'in arkadaşı Avni Vav'ın cennet ve cehennem yorumuna buyurun;
 
"Dünyada bir cennet inşa edersen, ölümle cennete yatay geçiş yaparsın. Asıl hayat cennettir. Demek ki dünyada mümkün olduğunca yaşatmaya bakmak gerek. Fidan dik, kuş besle, evlat büyüt, umut ve sevinç aşıla... İnsanlar senin yanındayken kendilerini cennetteki gibi kınanmayan, yadırganmayan, dışlanmayan aksine ödüllendirilen, yüceltilen, hoşnut edilen, ikramda bulunulan konumunda, özgür hissederlerse sen, bulunduğun yeri cennete benzetmişsin demektir. Cennetin inşaatında bir mühendis, mimar, usta, kalfa ya da işçi olarak çalışıyorsun demektir."
 
"Yok eğer öldürürsen, yaşatmazsan, beslemezsen, yaşama azmi aşılamazsan; insanlar senin yanında kendilerini cehennemin dumanında boğulur gibi sıkıntılı, üzgün, baskılanmış, boyunduruk altında, kısıtlanmış, suçlu, mahçup, rahatsız, cezalandırılmış, mahrum... hissederlerse, sen cehennem kurmuşsun demektir. Zebanilaşmişsin. Burada kendi ellerinle bina ettiğin cehennemden, öldüğün anda yatay geçisle ahret cehennemini boylarsın."

7 Yorumlar

  1. Mavi anne, blogumda yazdığınız ne güzel bir şey! O ödülleri biliyorum ama bu saatten sonra geç kalmış oldum sanırım. :)

    YanıtlaSil
  2. Ruhi Mücerret hep ön yargı ile baktığım bir kitap oldu.
    Evet kötü bir huy ama çok ön planda olan kitaplar hep hayal kırıklığı olmuştur bana...
    Ama bu mini bölümü pek bir hoşuma gitti , ne doğru !

    YanıtlaSil
  3. Ben sevmiştim Ruhi Beyi:)) En çok da kendine her an ölecekmiş gibi bakılmasına kızar:))

    YanıtlaSil
  4. Uzun zamandır uğrayamadım, sağlık sorunları yüzünden yine uzak kaldım. Dilerim bu sefer ara vermeden keyifle takibe devam ederim. Bu arada doğum gününüzü kaçırmışım. Aileniz, sevdiklerinizle beraber sağlıkla nice bereketli, mutlu, başarılı yaşlar diliyorum. Fotoğraf albümleriniz gülümseyen resimlerle dolsun...

    YanıtlaSil
  5. Murat Menteş ve Ruhi Mücerret'i çok duyuyorum şu sıralar.
    Henüz okumadım ama çok da merak ediyorum.
    Cennetin anlatımı beni çok etkiledi. Ne kadar güzel anlatmış. Kesinlikle katılıyorum...
    Sevgiler güzel Maviannem...

    YanıtlaSil
  6. Ben de çok sevmiştim Ruhi Bey'i, hayata bakışını falan ...

    YanıtlaSil
  7. okucam hala bu yazarı ya. fotodaki o muymuş. bilmiyodum.
    :)

    YanıtlaSil