Pencere Önü Bostanları mutfağa neşe katıyor,


Hangi ev hanımı istemez ki, salatasına dalından koparılmış tere, roka koymak.
Hem mutfağıma bir enreji kattı bu pencere önü bostanları, hem de taze taze sebze yemenin zevkine vardım.  
Köyde yaşayanlar ne şanslı diye geçirdim içimden. Tavuğun altından aldıkları yumurtalar, inekten sağılan süt, bahçeden koparılan marul yiyerek büyütüyorlar çocuklarını.Biz kent insanları bunun kıymetini pek de bilmeden yaşıyoruz.
Geçende Mahocum markette rastlamış ve iyi ki de almış bu saksıları. Birazcık da olsa doğal hayatın nasıl olduğunu hatırlattı bize. 
Karadenizin güzel ilçesi Ünye'de geçen çocukluğumda , köylü kadınların pazara getirdiği bu doğal mamüllerden yemişliğim vardır. Kırdığında turuncu bir rengi olan yumurta veya kaynattığında tüm evi mis kokusu ile saran süt.  Kaynatılan sütten yapılan yoğurt. Tüm bu "doğal", asortik ismi ile "organik" ürünleri malesef, şehirde doğup büyümekte olan çocuklarımız için bir masaldan ibaret.
Memlekete gittiğimizde  pazardan aldığım bu doğal yumurta ve sütü çocuklara yedirmekte zorlanıyorum. Farklı geliyor, onlar pastorize sütle büyüyen çocuklar. Köy sütünü ve yumurtasını "kokuyor" diye yemekten imtina ediyorlar.
Kentte bahçe keyfini az da olsa yaşıyorum penceremin önüne ektiğim tere, roka, maydonoz,dereotu ile...
Ne yapalım, züğürt tesellisi....

7 Yorumlar

  1. Canım benimde istanbuldan atakuma dönerken tesellilerimden biri idi o güzelim doğal pazarlar.Köy yumurtaları mis gibi sütler taze taze otlar inan bana artık pazarlar bile organik değil.Uzaklaşıyorlar doğal olan her şeyden çabuk hasat olsun diye hep türevlerine kaçıyor üreticiler.Tabii bizim bu kadar değer verdiğimiz doğal ürünler çocuklarımızca pek rağbet görmüyor o ayrı.

    YanıtlaSil
  2. Harika olmuş.İnsan , önce kendi için bir şeyler yapmalı.Arkası,zaten geliyor.

    YanıtlaSil
  3. Aynen katılıyorum sana. ben doğal inek sütünü içiremiyorum pastörize süte alıştıkları için. Kokuyormuş(!)

    YanıtlaSil
  4. ayy ben de annemi baştan çıkarmaya çalışıyorum anne nolur ekelim diye. ben ilgilenemem çünkü ama o isterse yapabilir. nane ve maydanoz özellikle.
    aslında hepsine bayılırım da azdan başlayıp çoğaltrız belki..

    YanıtlaSil
  5. OOOO!Sizin yeşiller de pek güzelmiş! Yerim onları (cidden) :)

    YanıtlaSil
  6. nasıl güzeller,nasıl özendim anlatamam.

    YanıtlaSil
  7. Bu bostanlardan eşimde almıştı geçen yıl ama biz birşeyleri eksik yaptık sanırım. Çok cılız çıktı yeşillikler. Gerçi o haliyle bile bahçe gibi hissettiriyor. Çok keyifli :)
    Afiyetle yemek kısmet olsun canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil