Çocukken bize misafir gelecek olduğunda,
Annem hemen bir hamur yoğurur, onları bezelere ayırır,
Yere de hamur tahtasını koyar,
Eline oklavayı alıp bir güzel su böreği açmaya koyulurdu,
Ocağın üzerindeki tencerede bir yandan su kaynarken, annem hamurları incecik açar bir kenara koyardı ,
Sonrasında yufkaları önce kaynar suya daldırıp biraz bekletir,
Oradan aldığı yufkaları soğuk su dolu diğer tencereye atıp, hafifçe sıkarak tereyağı ile yağlanmış, su böreği tavasına alırdı,
Bu işlemi açtığı yufkalar bitene kadar yapar,
Araya beyaz peynir, maydonaz ikilisini koyar,
Üstüne de miss kokulu tereyağı eritip dökerdi,
Öyle fırına verilmezdi, uzun saplı börek tavasında ocağın veya sobanın üzerinde çevire çevire kısık ateşte pişerdi,
Ve ben bu çok zahmetli böreğin kolayca yapıldığını ve misafirlere ikram edildiğini sanırdım,
Tabi bizler de afiyetle yerdik,
Annem zevkle ve bir hammada ( çabucak anlamında bizim oralarda kullanılır) yapardı,
Ne zaman ki, Ankara'ya gelip de evli barklı oldum,
Hazır yufkadan börekler yaptım ve sanki çok emek vermiş gibi davrandım,
Hazır yufkadan börek yapanların, o böreklerini meth ede meth ede sunmalarını gördüm,
Anladım annemin ne kadar emekli bir iş yaptığını,

Nereden mi geldim bu konuya?
Bahsettiğim gibi yemek siteleri dolaşma ayım benim bu ay :)
Yalancı Su Böreği- Lazanya'dan tarifini dün akşam denedim,
Su böreğinin yalancısını yapmak için bu kadar uğraştım,
O anda annemin hamur tahtasının başına oturmuş börek yapması geldi gözümün önüne,
Neyse benimki de fena olmadı,
Misafire de yapılabilir,
Çaktırmazsanız, gerçek su böreği bile sanabilirler.
(Son Dakika Notu: Dün akşam iftar davetine gittiğimiz Gül Teyze bizim için Su Böreği açmıştı. Hem de Karadeniz usulü. Günlerdir su böreğine takmıştım. Akşam yemekte görünce çok şaşırdım)

3 Yorumlar

  1. Canım, yazını yüzümde gülümsemeyle bir hammada(bizim orada da çok kullanılır) okudum :))
    Gerçekten dediğin çok doğru. Eskiden annem misafir geleceği zaman ne zahmetli şeyler yapardı. Ben şimdi bir börek yapsam yada kek, eşimin heykelimi dikmesini bekleyeceğim neredeyse :)
    Tamam ben bu konuda çok tembelim ve becerikli sayılmam ama annelerimiz başka bir dünyada yaşamış gibilerdi. Gerçi hala bu zahmetli yiyecekleri yapan gençler de var. Onlara da hayranlığım sonsuzdur...
    Bu keyifli yazı için teşekkürler canım, akşam akşam iyi geldi :))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bayılırım su böreğine ve hepimizin hayatında su böreği anısı var galiba :)

    YanıtlaSil
  3. trabzonda da pek makbuldür ama ben deniz çok iyi hazır yufka böreği yaparım :p

    YanıtlaSil