Filiz, yorum bırakmış; Arada bloğunuzu ziyaret ediyorum.Ne kadar duyarlı ve ilgili bir anne olduğunuz çok açık.İnşallah oğlunuz istediğiniz bir okula yerleşir.Benimde 6.sınıfa giden bir oğlum 4'e giden kızım var.Bizimkilerin durumu belirsiz.Sınav varmı varsa nasıl bir sınav.Allah yardımcımız olsun.Sınava giden sürecide bilinçli bir anne olarak bizimle paylaşırsanız sevinirim.Dersaneye gitti mi.Özel okul mu devlet okulu mu.Anneler olarak bunları paylaşmaya çok ihtiyacımız var.Oğlum devlet okuluna gidiyor özel okuldan yüzde elli burs aldı.O kadar kararsızım ki anlatamam.Zor işler.Sizin fikirlerinizi bilmek isterim.Herşey gönlünüzce olsun.Paylaşımlarınız için kendi adıma teşekkür ederim.

Onun bu yorumu, çocuklarım için okul ve dersane tercihlerim konusundaki tecrübelerimi paylaşmama vesile oldu.
 
 
Öncelikle devlet memuru bir aileyiz biz. Çok paralar kazanan bir aile değiliz. Ve 3 yaş arayla 2 çocuğumuz olduğu için, ikisine de aynı imkanları sağlamamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, özel okula çocuklarımızı verme konusunu hiç düşünmedik. İmkanlarımız çerçevesinde bunun altından kalkamazdık. Şanslıyız ki, oturduğumuz sitenin bahçesinde yeni yapılmış bir İlköğretim Okulu vardı.  Devlet okulunda eğitime başladılar. Özel okula gitmelerini iyi şekilde yabancı dil öğrensinler diye isterdim sadece. Bu açığını inşallah ingilizce eğitimi veren bir üniversiteyi kazanır da hazırlık okur ve halleder. Yabancı dil eğitiminin öneminin büyük olduğunu bilen bir anne olarak üniversite çağında da yurtdışı kurs imkalarını araştırmayı düşünüyorum.

İlk oğlum için 3 yıl SBS vardı, o nedenle de 6. sınıftan itibaren dersaneye gitti. Ancak, özel ders de aldırmak durumunda kaldık son sınıfta. Matematik, Fen Bilgisi gibi zorlandığı derslerde öğretmen tuttuk. Şu anda da Ankara'nın en iyi Anadolu Lisesinde değil ama fena da olmayan bir lisesinde 3. sınıfta okuyor. Lise 2 ve 3'te de dersane takviyesinde bulunduk. Lise 1'de rahat bıraktık, çocuk liseye alışsın ve dinlensin diye. Seneye ise üniversite sınavına girecek, bu sefer iyi olduğuna emin olduğumuz bir dersaneye kayıt yaptırdık. Umarım emeklerimiz boşa çıkmaz ve istediği yere girebilir.
 
Aslına bakarsanız dersaneye girmesi çözüm değil, çocuk gerçekten istemeli ve çalışmalı, yani bilincinde olmalı. İmkanınız varsa biraz da indirim yapacak bire bir özel ders verecek bir öğretmenle anlaşmak. Bu daha da etkili bir öğrenme şekli.
 
Bu sene SBS'ye girecek oğlum ise 2 yıldır dersaneye gidiyor, bu yıl  ona da özel ders aldırdık, 3 aydır öğretmenle haftada 2 saat çalıştı. Abisi gibi bu derslerden çok faydalandığını düşünüyorum. Umarım sınav sonucunda da bu ortaya çıkar.
 
Herşey çocuğun sorumluluk duygusunda, düzenli çalışmasında, çok test çözmesinde ve sınavda dikkatsizlik yapmamasında. Siz de onu yüreklendirirseniz istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.
 
Çocuklarımızı bu süreçte mutsuz etmememiz lazım, çok bunaltmamalı, sürekli ders çalış dememeli. Onun da TV seyretmeye, bilgisayar oynamaya "abartmamak kaydıyla" hakkı var.  Her fırsatta da sevginizi göstermelisiniz.
 
Ebeveyn olmak zor iş...
Sinirlenmemek bazen çok zor, sabır ve sebatla davranmak için kendimizi de eğitmeliyiz.
İpleri koparmak, bağırıp, çağırmak en kolayı.
Çocuk yetiştirirken kolayı seçmemeliyiz.
Büyüdüklerinde sizleri nasıl hatırlamalarını istersiniz?
Bunu düşünerek davranmalı,
Okuduğum romanlarda kahramanların, çocukluğunu anlattığında ailesini nasıl tanımladığı çok dikkatimi çeker.
Aklında ne kalmıştır, nasıl bir anne ve baba hafızasında yer etmiştir.
Ya sizin çocuğunuz, ileride bir roman yazsa sizden nasıl bahsedecek hiç düşündünüz mü?

6 Yorumlar

  1. Aaaa son cümle süper, bi rahatlayalım,eski günlere dönelim bunu yazı dizisi gibi bir şey yapalım...Çocuklarımıza soralım bloglarımızda yayınlayalım...Kendi anne babalarımızı nasıl anlatırdık onu da yazalım..

    Sınavda başarılar diliyorum, diliyorum istediği gibi geçer,yeğenimin.

    Çook öptüm

    YanıtlaSil
  2. Canimk kankim lalem cok tesekkur ediyorum cokguzel fikir yapalim boyle bir etkinlik :-)

    YanıtlaSil
  3. Son cümleyi ben de çok beğendim Mavi Annem çünkü merak ederim ne yazacağını.
    Oğluşuna başarılar dilerim; yolları açık olsun çocuklarımızın.
    Sevgiler kocaman ...

    YanıtlaSil
  4. ay nereden girip nasıl bağlamışsın...
    ebeveynlik kısmını bilmiyorum da romanlarda benim o dikkatimi çeker. ailemin yaptıgı birşeyden eksiklik duymuş biriyse karakter ancak o zmn idrak ederim çocukluğumun kymetini..

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar doğru birine danışmışım. Şimdi daha iyi anladım.Şimdiye kadar yaşadıklarımız hemen hemen aynı şeyler.Bugün özel okul için kayıt için evden çıkıp yarı yoldan geri döndüm.Aynı imkanları kızım için veremem ya da ağbisinin aldığı bursu alamaz kendini yetersiz hissederse diye.Dersane müdürümüzle konuştum oda devlet okulundan yana.Ben kendi adıma çocuklarımın hafızasında güzel hatıralar bırakmak için uğraşıyorum.Kendimce hoşluklar yapıyorum.Bu acımasız eğitim sisteminde tabiki çocuklarımı sıktığım benimde üzüldüğüm zamanlar olmuyor değil.Umarım herşeyin onların iyiliği için olduğunu anlarlar.Çocuklarınız vazgeçilmezi olduğunuza kuşkum yok.Onları ne kadar sevdiğinizi ve düşündüğünüzü ben anladıysam onlarda mutlaka kıymetinizi biliyorlardır.Vakit ayırıp yaşadıklarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Sınavda oğlunuza başarılar dilerim. FİLİZ

    YanıtlaSil
  6. Çok hoş bir yazı.Ben de yakında Sınava nasıl hazırlanmalıyız ?'adlı bir yazı paylaşmaya niyetleniyorum. Bu linki de yazıma ekleyeceğim.Bu arada sınava son 10 gün kala stres çayı hazırlayı bol bol tüketebilirsiniz ;diyorum.http://bahceperim.blogspot.com/2013/06/sinavimiz-var.html bu linkte tarifi bulabilirsiniz.Sevgiler.

    YanıtlaSil