Türk Dil Kurumunun Sözlüğündeki anlamları;

tecrübe
Ar. tecribe

1. Deneyim: Her tarih eseri, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yazarın hayat tecrübesine bağlıdır. -C. Meriç.

2. Deney.

3. Görgü: Sonraları, diplomasi âleminde edindiğim tecrübeler bana, bu hükmümde yanılmadığımı ispat etmiştir. -Y. K. Karaosmanoğlu.

Tecrübeye saygı duymayı bilmek lazım değil mi? Malesef şimdiki gençlerde bir kayıtsızlık var. Görgü eksikliğinden mi diye düşünüyorum sık sık. Benden tecrübeli ve benden büyüklere her zaman belli bir saygı ile yaklaşmışımdır. Bunun da her zaman faydasını gördüm.

Sizli bizli konuşamam genelde. Hemen samimi olup sen'e geçerim. Ancak, benden büyükler için samimi de olsam ...... hanım, ....bey kullanırım. Onlarla sizli bizli konuşurum. Belli bir yaştan sonra sanırım insanlar böyle hassas konulara takılır oluyorlar. Onu fark ettim geçenlerde.

Bazıları herkesle, anne baba ile dahi sizli bizli konuşur. Onları da takdir ederim. Ama ben yapamıyorum.

Sanırım en iyisi yerli yerinde konuşmak. Oturup kalkmayı bilmek. Toplum içi kurallarına riayet etmek.

Bilmem ki siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

8 Yorumlar

  1. Çok haklısın Mavi anne'cim ne diyeyim ben de sen gibiyimdir çünkü.
    Sevgiler kocaman.:)

    YanıtlaSil
  2. Hayatta herşey de ölçülü olmak gerektiğine inanırım.Çok muhabbet tez ayrılık getirir sözünü severim.Annemle yakın oturmamıza rağmen ve uzun zamandır,birbirimizin özel hayatına müdahale etmeyiz.Tlf laşmadan çat kapı gitmem belki o gün yanlız kalmak ister yada benim görüştüklerimle yada onun görüştükleryle ben görüşmek istemem.Hergün bir arada olmak laballi olmak ilişkileri çabuk tüketmeye sebep oluyor.Benim fikrim böyle sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. yerden göğe kadar haklısın Maviannecim.her satırına katılıyorum.saygı konusu da çook önemli.hele otobüslerde büyüklere yer veren gençlerin sayısı öyle az ki:( umarım bu güzel değerlerimizi tekrar hatırlarız.sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalarr,
    Tecrübeler konusunda sonuna kadar katılıyorum.Hele onları yokmuş gibi görmek kadar kötü bir şey olamaz.Bende özellikle bir işe yıllarını vermiş biriyle çalışmaktan,fikir almaktan danışmaktan çok keyif alırım.
    Siz biz mevzusu karışık bende biraz biraz alışkanlık oturdu bende ondan sanırım bazen istesemde olmuyor.
    Ama özde samimiyete inanırım,çok sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Katılıyorum size. Ben de aynı sizin gibi düşünüyorum. Kiminle nasıl konuşulacağını biraz da o kişinin size karşı davranışı, yakınlık dereceniz ve bulunduğunuz ortam belirliyor.

    YanıtlaSil
  6. Benim kankim durup dururken tecrübe diye bi yazı yazmaz. Ben bu yazıyı yazdıran nedeni merak ediyorum şimdi:))
    Tecrübe deyince hep aklıma dayım gelir. Arada bir yazarımya- derki başkalarının tecrübelerinden faydalanmak bedavadır ama kendi tecrübelerinden faydalanmak çok pahalıdır:)
    öptüm çok kankimm

    YanıtlaSil
  7. Maviannecim, benziyoruz bu konuda. Hatta yeni işimde çok genç bir ekiple çalışıyorum, onların bana 2 günde adımla hitap etmeleri çok garip geldi, ben hala bey, hn. demeden yapamıyorum :)

    YanıtlaSil
  8. Mavi anne sanirim gorgu, terbiye aileden gelen birsey. Benim de gordugum ayipladigim cok sey oluyor. Mesela email ile yemek daveti yada nikah daveti...Ornek cok. Ozel sorular mi soranlar istersin, hem de israrla. Insan ne diyecegini sasiriyor. Sinir tanimayan insanlari hic sevmem. Samimiyet cok hos ama zoraki samimileri sevmem. Ya sabir diyor insan:))

    YanıtlaSil