Çok seviyorum okumayı,
Her gün eve en az bir gazete girmeli,
Hele de evde çocuklar varsa,
Nasihat insanın bir kulağından girip bir kulağından çıkan bir şey,
Nasihat yerine örnek olunmalı,
Her akşam anne ve babanın kitap okuduğu,
Evde bir kitaplığın olduğu evde yetişen çocuklar şimdi olmasa da ileri de okur yazar olurlar,
Çocukken hatırladığım önemli bir ayrıntı eve alınan gazetenin köşe yazılarını okuyan babamın, teyzemle, amcamla bu yazılar hakkında tartışmaları, fikir alışverişinde bulunmalarıdır,
Çocukken pek de sevmezdim okumayı,
Sonraları keşfettim o güzel dünyayı,
Muhakkak vakit ayırmalı ve okunmalı,
Yazmaya ve konuşmaya katkısı olduğu bir gerçek,
Sunay Akın çok değinir bu konuya söyleşilerinde,
Türkiye'de kitap okuma oranının ne kadar düşük olduğuna,
Metroda, otobüste okuyarak seyahat edenleri görünce mutlu oluyorum,
Ayrıca merak da ediyorum,
Acaba hangi kitabı okuyor?

17 Yorumlar

  1. Ben de başları dönmeden nasıl okuyorlar diye merak ederim:))

    YanıtlaSil
  2. şu anda istikrarlı okuma zamanımı uygulayamasamda okumak bambaşka bir tutkudur..hele sabah masama oturup gazetemi okumamın zevkii bambaşkadır:) uygulamak çaktırmadan empoze etmektir çocuğuna yada kardeşine ben senelerce uyguladım kardeşlerime:))

    YanıtlaSil
  3. Maviannecim, tüm yazdıklarına katılıyorum, düşününce bizim evde öyle çok kitap vardı ki anne ve babam bazı komşularımız tarafından yadırganırdı. Bizim vitrinimizin büyük bölümünü kitaplar az bir bölümünü süs eşyaları kaplardı çünkü.
    Şimdi ben kızlarıma kitap sevgisini aşılamaya çalışmıyorum, kendiliğinden olan bir şey bu, beni okurken gördükleri için bir bakıyorum onların da ellerinde kitap :))
    Artık otobüste kitap okuyamıyorum, yol tutuyor o zaman...
    Sevgilerimi gönderdim :)

    YanıtlaSil
  4. ben çok kıskanıyorum.
    çünkü bn yolculuklarda okuyamıyorum midem bulanıyor :(
    oysa ne çok zamnım geçiyor yollarda.. yazık değil mi ama :(

    YanıtlaSil
  5. Ne guzel demissin anne baba ornek olucak ki cocuk a nasihatten daha cok yarasin.
    Ben de cocukken okurdum hem de bir cocuk icin abartili derecede.Sonra azalttim:(
    Yolculuklarda ben de cok ozeniyorum kitap okuyanlara ama ben mesaj bile zor yazarim , midem bulanir.
    Opuyorum

    YanıtlaSil
  6. En büyük keyiflerimden hele yolculukta dahada bir severim,yol nasıl bitmiş anlamazsın.Keşke çook zamanım olsa ama..bol okumalı günler öyleyse :) öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  7. Kesinlikle haklisin mavim,
    evlerinde kitap okunmayan yada arada sirada okunan cocuklar sonradan okumuyor.O yüzden iki lafi bir araya getirip konusamiyorlar bile. Belkide anlasmazliklarin coguda burdan kaynaklaniyor. Kendilerini ifade etmekten yoksunlar.Kelime daragclari kücük. Cok sahidim etrafimda. Gencecik insanlar ellerine kitap almiyorlar. Yada ne bileyim senede iki üc kitap okuyunca ben kitap okuyorum zannediyorlar ciddi ciddi.
    Gazete desen o da yok.
    Ben gazeteyi sirf kupon icin alan insanlar taniyorum. Ha tamam madem kupon icin aldin bari oku degil mi?
    Yok cogu ayni seyi söylüyor. Sevmiyorum okumayi!
    Demek sevdirmek gerek. Her gün her gün hayatinin bir parcasi olmaliki cocuk ilerde baska türlü yapamasin.

    YanıtlaSil
  8. Şu anda, Paul Auster'ın Görünmeyen adlı romanını okuyorum çok da beğendim Mavi Anne'cim...
    Sevgiler en kocamanından:)

    YanıtlaSil
  9. Ben de her gün işe gidip gelirken kitap okurum. Kişisel gözlemlerime göre daha çok okuyan insanların hem kendini yazılı/sözlü ifade edebilme hem de empati yetenekleri daha gelişmiş oluyor. Trafikte öndeki arabanın tamponuna baka baka gitmek yerine metroda kitap okumayı tercih ediyorum. Ayrıca okumayıp da boş gözlerler etrafı izleyenlere de pek anlam veremiyorum :(

    YanıtlaSil
  10. Dediklerine tamamen katılıyorum.Anne baba herşeyde olduğu gibi bu konuda da örnek olmalı .Söylemekle olmaz hiçbirşey.Bende yolculukta kitap okumaya bayılırım.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Kesinlike aynı fikirdeyim.Ve uygulamaya çalışıyorum...
    Birde bloglarda okumayı sevdiriyor bence:))

    YanıtlaSil
  12. İçinde olacak çocuğun Maviannem, benim kadayıf okumuyor işte, ne heveslerle alıyorum kitapları, bir sayfa iki sayfa hepsi o, ben de okurum ama nafile.

    YanıtlaSil
  13. ben de liseye kadar dergi gazete okurdum ama kitap okumayı edebiyat öğretmenimiz zorunlu kılmıştı iyi ki kılmış ben de çok seviyorum ama bu aralar çok sık okuyamıyorum nedense gazete konusuna gelince hergün almaya çalışıyorum ve didik didik okuyorum her yerini:) ve çok haklısın evde okununca örnek alınma konusunda :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Ben ihmal ediyorum bayagi, normalde az okuyan biriyim zatende kizim icin cabaliyorum. Dedigin gibi evde okundugunu görsün istiyorum, bunu yapamayinca birlikte ona kitap okuyoruz en cokta.
    Önemli bir konuya deginmissin ;)

    YanıtlaSil
  15. Mavi anne okumak gibisi var mi?
    Yolculuga cikmayi en cok arabada okuma imkani bulabildigim icin seviyorum. Arabada giderken uzun uzun okuyabiliyorum. Su an gercek bir hayat hikayesi okuyorum. Filme de alinmis. Onun disinda buradaki arkadaslarla turkce roman degis tokus yapiyoruz. Birsuru uye oldugum magazin var. Saglik, dekorasyon ve kosu spor konularinda. Oglum Berk de cok fazla kitap okuyor o yuzden cok mutluyum cunku onu goren Ece de bu sefer kitaplara merak saliyor. Sen ne tur kitaplar seviyorsun?

    YanıtlaSil
  16. Evimize hergün gazete girmesi,güzel bir alışkanlığın başlangıcı,görerek gözlemleyerek neler neler öğreniyoruz...okuma alışkanlığıda keza öyle.Hatta abinin dergi aboneliğini bu anlamda kutlamıştım.Şimdiki kadar bol seçeneğin olmadığı zamanlardı ama önemliydi.Doğrular için hayata tam gaz devam:))Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. dediğin gibi kitap okumak keşfedilecek kocaman güzel bir dünya...çocuklarımıza bırakabileciğimiz en öenmli vasıf, önce örnek olmalı bol bol okuyarak

    YanıtlaSil