Elif Şafak,
Şems-i Tebrizi ve Mevlana Celaleddin Rumi'yi anlatıyor bize,
Tasavvufu, Şems-i'n 40 kuralı ile anlatıyor,
Bu kurallardan bazıları;

Sekizinci Kural: Başına ne gelirse gelsin, karamsarlığa kapılma. Bütün kapılar kapansa bile, sonunda O sana kimsenin bilmediği bir patika açar. Sen şu anda göremesen de, dar geçitler altında nice cennet bahçeleri var. Şükret! İstediğini elde edince şükretmek kolaydır. Sufi, dileği gerçekleşmediğinde de şükredebilendir.

On Dördüncü Kural: Hakk'ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine, teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değil, seninle beraber aksın. "Düzenim bozulur; hayatımın altı üstüne gelir."diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden iyi olmayacağını?

On Altıncı Kural:Kusursuzdur ya Allah, O'nu sevmek kolaydır. Zor olan hatasıyla sevabıyla fani insanları sevmektir. Unutma ki kişi bir şeyi ancak sevdiği ölçüde bilebilir. Demek ki hakikaten kucaklamadan ötekini, Yaradan'dan ötürü yaratılanı sevmeden, ne layıkıyla bilebilir, ne layıkıyla sevebilirsin.

On Dokuzuncu Kural: başkalarından saygı, ilgi yada sevgi istiyorsan, önce sırasıyla kendine borçlusun bunları. Kendini sevmeyen birinin sevilmesi mümkün değildir. Sen kendini sevdiğin halde dünya sana diken yolladı mı, sevin. Yakında gül yollayacak demektir.

Yirmi Birinci Kural: Hepimiz farklı sıfatlarla sıfatlandırıldık. Şayet Allah herkesin tıpatıp aynı olmasını isteseydi, hiç şüphesiz öyle yapardı. farklılıklara saygı göstermemek, kendi doğrularını başkalarına dayatmaya kalkmak, hak'ın mukaddes nizamına saygısızlık demektir.

Yirmi Beşinci Kural: Cenneti ve cehennemi illa ki gelecekte arama. İkisi de şu an burada mevcut. Ne zaman birini çıkarsız, hesapsız, pazarlıksız sevmeyi başarsak cennetteyiz aslında. Ne vakit biriyle kavgaya tutuşsak; nefrete, hasede ve kine bulaşsak, tepetaklak cehenneme düşüveririz.

Yirmi Dokuzuncu Kural: Kader, hayatımızın önceden çizilmiş olması demek değildir. Bu sebepten, "ne yapalım kaderimiz böyle" deyip boyun bükmek cehalet göstergesidir. Kader yolun tamamını değil, sadece yol ayrımlarını verir. Güzergah bellidir ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. Öyleyse ne hayatının hakimisin, ne de hayat karşısında çaresizsin.

Romanı okuyup bitirdikten sonra ne zamandır kütüphanemde duran ve okumadığım Mesnevi'ye başladım. Kendi değerlerimize ne kadar yabancıyız.

"Secret" yazıyor yabancı bir yazar hemen alıp okuyoruz. Aman da aman neler söylüyor böyle diye.

Asırlar önce Mevlana'nın söylediği bu güzel öğretilere ise kulağımızı tıkıyoruz.

Günümüz romancılarından Elif Şafak bize kendi özümüzü hatırlatıyor. Merak uyandırıyor. Kitapları açıp daha fazlasını okumak için can atıyorsunuz. Teşekkürler Elif Şafak Mevlana'yı bize hatırlattığın için, Mesnevi'yi okumak için içime o AŞKI saldığın için.

Hiçbir şey tesadüfi değil bu hayatta.
Yarın iş için 2 günlüğüne
Konya'ya gidecek olmam, Mevlana ile ilgili bir kitabı yeni bitirmem. Mesnevi'ye başlamam....

İlginç değil mi?

26 Yorumlar

  1. kankiii, henüz okumadım ama okunacaklarda ilk sırada. Beni bir görsen gözümü açamıyorum hastalıktan. Hla buralardayım ne dersin ))

    YanıtlaSil
  2. Henüz okumadim ama birilerinden tavsiye aldim bu kitabi, simdi sende böyle yazinca dahada bir okumak istedim ;)
    Listeme yazicam, yazin Türkiye'den bir sürü kitap alacagim anlasilan.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. maviannecimm çok sağol bu güzel kitabı tanıttığıın için ben de çok merak ediyorum.sıraya koydum.konya geziniz çok çok iyi geçer inşallah.işleriniz herzaman rast gitsin.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. lale ablammm çok geçmişş olsun.kendine dikkat et.

    YanıtlaSil
  5. Maviannecim,en yakın zamanda bu kitabı almak istedim...Öyle güzel ki yazdıkların...Seni ve tarzını seviyorum...

    YanıtlaSil
  6. bu kitabi almaliyim en kisa zaman da :((((
    oyle bi ates saldin ki icime !Bayildim yaaa

    YanıtlaSil
  7. hemen yarın alıyorum çok beğendim ...konyaya gidecek olman nasıl denk gelmiş maviannem

    YanıtlaSil
  8. Bu kitap size duygu yükledi ise acizane tavsiyem Ahmet Ümüt'in Babı-ı Esrar'ınıda okuyun derim.
    Mesneviden orada da çok şey bulacaksınız.
    Elif Şafak'ın bu kitabını duydum ve ilk sıramda, anlatımınız için de teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Bende çok istiyorum bu kitabı okumayı.paylaştığın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. ilginç olan
    bildiğimiz şeyleri okuyunca,
    sanki yeniden öğreniyormuşuz gibi oluyor...
    halbuki genlerimizde var,hepsi.
    tasavvuf da,kültürümüz de...
    kendi gücümüzde bulmalıyız,geleceğimizi...

    YanıtlaSil
  11. AYŞENİMOOO7 Nisan 2009 10:30

    MEVLANA ÇOK DERİN VE MUHTEŞEM BİR ÖĞRETİ. RUBAİLER, MESNEVİ HEPSİNDE KOSKOCAMAN BİR DÜNYA YATIYOR, EVRENİN SIRRI VE HAYATA DAİR İPUÇLARI...
    OKURKEN ÇÖZMEK VE ANLAMAK İÇİN ÇOK ZORLANIYOR İNSAN, AMA BÜYÜK DE KEYİF ALIYOR
    OKUDUĞUN KİTABI ÇOK MERAK ETTİM...ÇOK GÜZEL SENİ HEYECAN VE MERAKLA ARAŞTIRMAYA İTEN BİR KİTAP KEŞFETMİŞSİN. BEN HEP BÖYLE KİTAPLARI ÇOK SEVMİŞİMDİR. OKURKEN SANA BAŞKA BİR KİTABIN, BAŞKA BİR HAYATIN İPUÇLARINI VERİR, BAŞKA KAPILARIN ANAHTARLARI SAKLIDIR İÇİNDE, AÇTIKÇA BAŞKA KAPILAR BAŞKA GÖZLER, BAŞKA DÜŞÜNCELER ÇIKAR. HER ÇIKAN YENİ DÜŞÜNCE SENİ FARKLI BİR DÜŞÜNCEYE VE YAŞAMA YÖNELTİR...
    BÖYLE BİR KİTABI OKUMUŞ OLMAN BÜYÜK ŞANS...
    ÇOK GÜZEL DE ANLATMIŞSIN, BİRKAÇ KERE OKUDUM ANLATTIKLARINI, BUNLAR BİLE BAŞLI BAŞINA BİR İNSANA HAYATA DAİR İPUÇLARI VE YÖN VERİYOR...
    TABİ GÖRMEK İSTEYENE...
    İYİ GÖREVLER İYİ YOLCULUKLAR...
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  12. Uff liste o kadar kabarık kı ama AŞK'ı ilk sıraya alsam iyi olacak galiba.

    YanıtlaSil
  13. çok güzel ne zamandır bende merak ediyorum. en kısa zamanda alıcam kitabııııı öptüm

    YanıtlaSil
  14. Muhteşem bir kitap, bizleri mıhteşem bir dünyaya sokuyor. Unuttuğumuz bazı değerleri bize hatirlattiği için yazara teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Mevlanadan hep etkilenmişimdir.
    Okuduklarımdan yine etkilendim en kısa sürede alacağım bu kitabı..
    Altının üstünden daha iyi olup olmadığı nerden bilebiliriz ki.
    Pollyana da böyle bir kavram işte..
    Seviyorum Hayatı...

    YanıtlaSil
  16. Mesneviii altı çizilerek defalarca okunması gereken satırlarla dolu muhteşem yapıt..Konya'da düğün gecesi etkinliklerine katılma şerefine erişen biri olarak, oradan çok etkileneceğinizi söyleyebilirim size..Ben töreni ağlayarak izlemiştim :)

    Siyah Süt'ü çok beğenmemiştim ama bu kiabı herkes çok sevdi, alıp okumalı..
    Benim blogumda size ait bir ödül var..

    Sevgilerimle Zehr@

    YanıtlaSil
  17. Konya ya bir giden üce tamamlarmis,ben iki kez gittim bakalim ücleyecekmiyim ;)kolay gelsin sana..sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Ben de okuyorum Aşk'ı büyük bir aşkla.Çok beğendim ya bitirmeme daha var.Öğretiler beni de çok etkiledi.Mesnevi'yi okuyabilir miyim acaba...Kitap insanın içine huzur veriyor.Uzun zamandan sonra çok etkilendiğim bir kitap oldu.Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  19. Hızına yetişemiyorum valla, sayfanda gördüğüm, bahsini ettiğin her kitabı alıp okumak istiyorum ama, eskisi kadar çok okuyamıyorum maalesef:(

    Konya'ya gidişinle bu kitaba başlayışının buluşması da ilginç olmuş:))

    YanıtlaSil
  20. Merhaba
    Bende dün başladım okumaya gerçekten çok etkileyici insan elinden bırakamıyor

    YanıtlaSil
  21. BU kitabı okumadım ama en kısa zamanda alıp okuyacağım.Sanırım toplum olarak kendi kültürümüze hayli yabancılaştık.Tanıtımız için çok teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. canım sanırım bu şems'in kurallarının bana öğreteceği çok şey var...

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel yazmış Elif Şafak, sen de çok güzel yorumlamışsın Mavianne. Ben kitabın yarısındayım. Çok etkilendim kitaptan ve Şemsin kurallarından. Umarım bunu bitirince ben de yıllardır kitaplığımda duran Mesneviye başlarım. Ben 15. kuralı çok sevdim, beni çok etkiledi.

    “On Beşinci Kural: Allah, içte ve dışta her an hepimizi tamama erdirmekle meşguldur. Tek tek herbirimiz tamamlanmamış bir sanat eseriyiz. Yaşadığımız her hadise, atlattığımız her badire eksiklerimizi gidermemiz için tasarlanmıştır. Rab noksanlarımızla ayrı ayrı uğraşır çünkü beşeriyet denen eser, kusursuzluğu hedefler.”

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar:)
    Ne büyük bir güzellik olmuş kitabı okuduktan sonra bir de oraları ziyaret edebilme şansına erişmiş olmak. Çoğu zaman hayatın girdabına öyle bir kapılıp gidiyoruz ki, birinin ya da bir şeylerin bizi durdurup HAYATI şöyle bir hatırlatması gerekiyor. Yaşamın, nefes almanın sadece fatura ödemekten, çalışmaktan, çocuğunu okula göndermekten, akşama yemek hazırlamaktan ibaret olmadığını hatırlatması... İşte o zaman tüm rutinleriyle bile güzelleşebiliyor yaşam.. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  25. ama gerçekten çok güzeldi kitap... tadı hala damağımda güzel bir yemek gibi.. bize (bana) gerçekten de birşeyleri hatırlattı resmen. Mevlana yaşadı bu topraklarda, sen güzelliği uzaklarda arama... benim de şimdiden Mevlana ile ilgili birçok kitap listeme girdi bile...

    YanıtlaSil
  26. 14. kuralı ilk kez Atiye dizisinde duymuştum. Bu kitabını okumadım.
    Ustam ve Ben'in yarısını okudum güzel kitap devamını okuyacağım.
    Sultan Ahmet Camii'nin yapılma zamanını yaşatıyor.

    YanıtlaSil